Міністерство фінансів США 19 вересня ввело санкції проти фізичної особи та пʼяти компаній, причетних до незаконних фінансових транзакцій між Росією та Північною Кореєю.

Про це повідомили у пресслужбі Мінфіну.

Незаконна фінансова мережа між Москвою і Пхеньяном, яку викрили США, працювала з двома підсанкційними державними банками Північної Кореї – Зовнішньоторговельним банком і банківською корпорацією «Квансон». Саме через ці установи КНДР отримує іноземну валюту для фінансування державних програм зі створення зброї масового знищення і балістичних ракет.

Для транзакцій з цими банками Центробанк РФ використовував МРБ Банк, що в окупованій Росією Південній Осетії. Він грав роль підставної компанії для російського ЦСМРБанку – його віцепрезидент Дмитрій Нікулін відкрив там рахунки для північнокорейських банків і «координував з представниками КНДР перекази мільйонів доларів і рублів банкнотами».

МРБ Банк використовував частину північнокорейських рахунків для оплати експорту палива з Росії до КНДР. До фінансових схем також причетна «Російська фінансова корпорація» – спільно із Зовнішньоторговельним банком КНДР вони заснували підставну компанію в Москві, через яку Пхеньян отримував кошти. У цій схемі брав участь і російський Таймер Банк, який переказав московській компанії Stroytreyd LLC мільйони доларів для Зовнішньоторговельного банку.

Усе майно вищезазначених фізичних і юридичних осіб, яке перебуває у володінні або під контролем громадян США, заблокували. Усі організації, які так чи інакше на 50% або більше належали одній чи кільком підсанкційним особам, теж заблокували.