Конкурс на фінансову підтримку розвитку підприємництва для жінок оголосив та організував луцький кар’єрний та бізнес-хаб «ВОНА» за фінансової підтримки Уряду Канади. Участь у конкурсі взяли сім клієнток хабу — троє чинних ФОПок та чотири жінки, які хочуть відкрити свою справу.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Розглядала бізнес-проєкти конкурсна комісія у складі: начальниці управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради Ліни Галан, директора департаменту економічної політики міської ради Бориса Смаля, очільниці Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості Олени Шишової, керівниці Асоціації захисту прав малого та середнього бізнесу «Бізнес-Волинь» Тетяни Біскуп, начальниці управління організації роботи ГУ ДПС у Волинській області Олени Нікотіної та начальника відділу реєстрації бізнесу луцького ЦНАПу Віктора Маковецького.

Перший етап конкурсу – це презентація бізнес-планів.

Так, пані Наталія з села Жидичин розповіла, що хоче відкрити власну домашню пекарню. Жінка вже має чималий досвід у цій справі та багато постійних клієнтів, проте саме зараз, каже, настав час масштабуватися. Жінка виготовляє різні види цільнозернового хлібу та випічки.

Багатодітна мама з Луцька, пані Ольга за грантові кошти мріє придбати пастеризатор, оскільки виготовляє сири. Але для автоматизації процесу та масштабування їй не вистачає професійного обладнання.

Ще одна конкурсантка Любов Грай облаштовує власну кондитерську майстерню, проте потребує додаткових холодильних вітрин, тож не втрачає можливості взяти участь у гранті.

Чинна підприємиця з великим стажем роботи пані Інна за грантові кошти планує облаштувати нове робоче місце. Жінка родом з Луганщини, де мала успішний бізнес з продажу дитячого одягу та взуття. З початком повномасштабного вторгнення переїхала до Луцька, де вирішила відродити справу. В одному з торгівельних центрів Луцька вона вже відкрила магазин, проте хоче масштабуватись та шукає можливості облаштувати додаткову точку продажу.

Ще одна переселенка з Луганщини Тетяна Золотопуп не лише заповзята волонтерка, а й успішна підприємиця. Свого часу вона пройшла курси кравчині від хабу ВОНА і зараз хоче заснувати власне виробництво постільної білизни. Жінка хоче спеціалізуватись на пошитті комплектів білизни за індивідуальними розмірами.

Водночас лучанка Анастасія презентувала конкурсній комісії свій бізнес-проєкт – власну лінійку брендового одягу Nastasiya. Конкурсантка каже, для неї головне якість, комфорт та стиль, тож і її лінійка одягу відповідає усім цим критеріям.

Фінальний проєкт презентувала Вікторія Курлюк, яка також з початком повномасштабного вторгнення змушена була покинути власну домівку. Жінка пройшла курси масажисток, організовані хабом ВОНА і докорінно змінила своє життя. Спочатку вона починала робити масажі у себе вдома, згодом орендувала місце в одному з салонів краси, а зараз за грантові кошти хоче придбати масажний апарат, аби розширити спектр послуг.

Зрештою, за результатами засідання конкурсної комісії було визначено три переможниці — Наталію Ковальчук та її сімейну пекарню, Вікторію Курлюк, яка хоче придбати масажний апарат, а також Анастасію Грисюк та її дизайнерську лінію одягу. Сума кожного гранту — до 50000 гривень.

Проєкт «ВОНА хаб» у Луцьку реалізує Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine та Управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Луцької міської ради за фінансової підтримки USAID's Bureau for Humanitarian Assistance, а також за імплементації з благодійними організаціями Синергія дії Synergy of Action та Благодійний фонд «Butterfly».