У Луцьку, у зв'язку з частими відключеннями електроенергії, учні гуртка радіоелектронного конструювання Центру позашкільної освіти почали виготовляти саморобні павербанки.

Про це розповів керівник гуртка Микола Соловенюк, зазначивши, що заняття відвідують школярі та студенти різного віку, - пише Суспільне. 

«Павербанки — це дуже актуальна тема на сьогодні. Він у магазині вартує дорого, але можна зробити павербанк і в домашніх умовах», — впевнений чоловік, який навчає цьому гуртківців.


Собівартість одного приладу — орієнтовно 200 гривень. Ціна залежить від потужності акумулятора. Корпуси для павербанка гуртківці замовляють в інтернеті.

«По напрузі такий павербанк видає 5 вольтів. Корпус коштує в межах 50 грн, а от акумулятор, наприклад на 2 тисячі міліампер в голину, коштує до 130 грн. Більш потужні — дорожчі. Також встановлюємо холдер», — каже Микола Соловенюк.

Вихованець гуртка, студент коледжу Вадим Самчук розповів, власними руками уже зробив декілька павербанків. 

«Його (павербанк) можна легко зробити самому. Одного акумулятора на 2 тисячі міліампер вистачить десь на 10-30% зарядити телефон», — каже студент.

Скільки павербанків уже зробили — гуртківці не рахували. Як додав Микола Соловенюк, усі прилади роблять для власного використання, щоб учні практикувалися.