У суботу, 21 вересня, у рідне місто востаннє повернувся «на щиті» 44-річний рожищанин Вячеслав Олександрович Лукаш.

Вогнеметник взводу радіаційного, хімічного, біологічного захисту 42-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних сил України Вячеслав Лукаш загинув 17 вересня 2024 року під час мінометного обстрілу противника поблизу населеного пункту Торецьк Донецької області, - йдеться на сайті громади.

Останній шлях захисника України розпочався від рідного дому, де Героя зустрічали найближчі та найрідніші люди, друзі, однокласники сусіди.

Пізніше траурний кортеж прибув у центр міста, до символічного місця вшанування українських патріотів. Біля пам'ятного знака Борцям за волю та незалежність України відбулася громадська панахида.

«Сьогодні ми прощаємося з нашим Героєм Вячеславом Лукашем. Героєм, бо не злякався, став на захист України, на захист кожної нашої родини і віддав у цій нелегкій та жорстокій боротьбі з ворогом своє життя. Просимо у молитві Царства Небесного загиблому захиснику, вклоняємо голови перед його жертовністю і висловлюємо щирі співчуття родині полеглого», - звернувся до присутніх Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук.

А він і справді не злякався. Вячеслав Лукаш вперше став на захист рідної землі ще під час так званої АТО. А з початком повномасштабного вторгнення з першого дня взяв до рук зброю, і це був справжній виважений чоловічий вчинок.

Під тужливу мелодію військового оркестру тіло провадили до храму Архістратига Михаїла, де відспівали Героя.

А далі - остання земна дорога вулицями рідного міста до місця спочинку на Алеї Слави міського кладовища.

І знову спільна молитва за душу невинно вбитого захисника України Вячеслава Лукаша, сльози та ридання і гучне: «Героям слава!»

Останні почесті солдату Вячеславу Лукашу віддали військові трикратним салютом. А синьо-жовтий стяг, яким була вкрита домовина Героя, військові передали зі словами вдячності за сина-патріота матері загиблого.

Ще один стяг вільної та незалежної України замайорів на Алеї Слави. Стяг, омитий кров'ю вірного сина української землі, мужнього і незламного, життя якого забрала жорстока війна.

Немає прощення російським окупантам за горе, яке вони принесли, ступаючи своїм кривавим кроком на нашу землю.

Честь і слава загиблому Герою Вячеславу Лукашу!