У поліклініці Волинської обласної інфекційної лікарні беруть зі студентів гроші за довідки для поселення у гуртожитки. Платню збирають готівкою у шухляду, а документ видають без жодних обстежень і навіть… лікаря.

До Центру журналістських розслідувань «Сили правди» звернулися студенти волинського вишу, які розповіли, що у поліклініці місцевої обласної інфекційної лікарні беруть гроші за медичні довідки для поселення у гуртожиток.

Богдан уже третій рік навчається у Волинському національному університеті імені Лесі Українки й проживає у гуртожитку №6. Він поділився своїм досвідом отримання медичного документа.

«Я зайшов і вона одразу почала виписувати довідку. Запитала, скільки років, який гуртожиток… А далі каже: плати 100 гривень. Виходить, що я прийшов, заплатив і пішов. Я не вперше беру тут довідку. Вже втретє. Торік я платив 200. То зараз навіть здивувався, що подешевшало», – розповів Богдан.

Гроші за обов’язковий для поселення документ заплатив не лише Богдан, а й чимало його одногрупників.

«За один день я побачив у поліклініці щонайменше п’ятеро своїх сусідів з гуртожитка. Вони теж платили за довідки. Взагалі тут весь гуртожиток купує. Впевнений, що не тільки шостий, а й третій, другий. Більше того, я спілкувався зі студентами Луцького національного технічного університету, вони теж тут купують довідки», – каже студент.

Богдан зафіксував на камеру, як відбувся огляд за гроші.

– Що привезли до Луцька з дому: воші, короста, грибок на ногах? – запитує медпрацівниця.

– Та нічого, – відповідає хлопець.

– Ну, мамину аджику привіз, кабачки… Якщо ви про це.

– Алергії не було?

– Ні-ні, все добре.

– Який гуртожиток?

– Шостий.

– 100 гривень.

– Добре.

За результатами журналістського експерименту журналісти «Сили правди» звернулися до медиків за поясненнями. Жінка, яка виписувала довідку студенту Богдану, після запитання «Чому ви берете гроші зі студентів за довідки?» просто втекла.

Жінка переконувала, що гроші з шухляди наприкінці дня вносить в лікарняну касу. А потім вони нібито використовуються на реактиви. Хоча, які саме реактиви потрібні медпрацівникам КП «Волинська обласна клінічна лікарня» під час такого «медогляду», залишається загадкою. Щобільше, під час розмови виявилось, що довідки того дня видавали не лікарі, а звичайні медсестри.

За словами директорки Волинської обласної інфекційної лікарні Любові Серби, їй невідомо про те, що підлеглі виписували довідки без огляду лікаря і клали гроші у шухляди. Це ще повинна підтвердити спеціальна комісія, яку в перспективі, обіцяє, створять.

В управлінні охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації пообіцяли відреагувати на порушення. Там підтвердили, що деякі медичні документи заклад має право видавати за гроші. Однак, ця процедура однозначно включає огляд лікаря, а оплата послуг має здійснюватися офіційно з видачею чека, – пояснює заступниця начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Рожко.

Крім того, за словами Людмили Рожко, довідки, які студенти отримували в поліклініці Волинської обласної клінічної лікарні, не відповідають затвердженим Міністерством охорони здоров’я зразкам.