В Україні ввели в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для військових, який має операційні та реанімаційні відділення. У шпиталі щодоби зможуть надавати допомогу понад 100 пораненим.

Про це повідомили в Міністерстві оборони України.

Стабілізаційний пункт розташований поблизу лінії фронту.

Підземний шпиталь складається з двох повноцінних операційних блоків, двох реанімаційних блоків, робочого приміщення та місця для відпочинку для медиків. Він має сучасне медичне обладнання: кисневі концентратори, апарати ШВЛ, кардіомонітори та дефібрилятори.

У Міноборони запевняють, що оснащення госпіталю відповідає вимогам польових госпіталів за стандартами НАТО. У шпиталі є можливість не лише стабілізувати поранених, а й проводити одночасно до чотирьох операцій.

За словами виконувача обов'язків командира Медичних сил «Схід» Романа Кузєва, щодоби у госпіталі можна надавати допомогу понад 100 пораненим військовослужбовцям.

Для додаткового захисту стабілізаційний пункт має системи радіоелектронної боротьби (РЕБ). Вартість проєкту — понад 20 мільйонів гривень. Загалом проєкт передбачає будівництво понад 20 підземних стабпунктів.