3 вересня російські окупанти атакували навчальний заклад у Полтаві двома балістичними ракетами. В результаті обстрілу загинуло 47 людей, 206 отримали поранення.

Про це повідомила Олена Зеленська, - пише Еспресо. 

"Мої глибокі співчуття рідним загиблих і постраждалих унаслідок російського ракетного обстрілу Полтави. Це приголомшлива трагедія для всієї України. Ворог влучив у навчальний заклад і лікарню. Вже відомо про 47 загиблих і 206 поранених. Росія забирає в нас найцінніше – життя. Ніколи цього не забудемо. Вічна памʼять", - написала дружина президента.

Міноборони та президент України Володимир Зеленський раніше повідомили про 41 загиблого й 180 поранених внаслідок обстрілів рф.

"За наявною зараз інформацією, дві балістичні ракети. Влучання по території учбового закладу і сусідньої лікарні. Була частково зруйнована одна з будівель Інституту звʼязку. Люди опинилися під завалами", - повідомив президент.

За його словами, внаслідок ворожої атаки понад 180 людей поранені. Крім того, станом на 14:18 відомо про 41 загиблого.

Як повідомляє Міноборони, у результаті російського обстрілу багато людей опинились під завалами. Завдяки злагодженій роботі рятувальників та медиків вдалося врятувати 25 людей, з яких 11 деблоковано з-під завалів.

"Часовий проміжок між тривогою і прильотом смертельних ракет був настільки коротким, що застав людей в момент евакуації до бомбосховища", - кажуть у міністерстві.

Володимир Зеленський доручив провести повне та оперативне розслідування всіх обставин події. За його словами, залучені всі необхідні служби до рятувальної операції.

Згодом начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін заявив, що відзавтра в області оголошено триденну жалобу.

"Велика трагедія для Полтавщини та всієї країни. Ворожий підступний удар відібрав 41 життя. Поранені більше 180 людей. Щирі співчуття рідним та близьким. Відзавтра область – у триденній жалобі. Світла пам'ять усім загиблим", - зазначив він.
Коментар депутатки Полтавської міської ради

За словами депутатки Полтавської міської ради Юлії Городчаніної, наразі поліція та ДСНС досліджують стан постраждалих сусідніх житлових будівель.

"Більше 10 будівель теж постраждали від вибухової хвилі, це пошкоджені фасади, вікна будівель і зараз обхід є, в якому стані зараз мешканці цих будівель", - зазначила депутатка.

Крім того, вона закликала всіх небайдужих долучитися до збору допомоги лікарням, які приймають зараз постраждалих, і від завтрашнього дня звертатися на станцію переливання крові.

Відтворюючи хронологію подій, Городчаніна додала, що після оголошення повітряної тривоги пройшло менше хвилини, перш ніж пролунав перший вибух.

"Це один із житлових мікрорайонів міста. Полтава - невелике місто, це не самий центр, але один із мікрорайонів це саме не передмістя, а один мікрорайон міста, житловий, населений, тобто не промзона, не десь далеко від міста, а безпосередній близькості до житлових будинків, ну і сам навчальний заклад, звісно, який найбільше постраждав", - підкреслила вона.

За її словами, одна будівля дуже пошкоджена, нині звідки дістають постраждалих. Інші будівлі постраждали від вибухової хвилі.

"Тобто це фасади, вікна будівель, тобто менше ушкоджень, звісно, це матеріальні збитки для людей, але це не порівнювано з тим, в якому стані зараз перебуває будівля учбового центру, і там менші ушкодження отримали люди, які звертаються також зараз за допомогою у лікарні централізовано і швидкі працюють саме на цьому одному об’єкті навчального центру. Тут ракети були майже одночасно, ще не встигли приїхати рятувальні служби на місце події, тобто це цілеспрямований подвійний удар фактично відбувся, і з приводу постраждалих: це і кадети, це і мобілізовані, це і цивільні люди, тобто різні категорії людей постраждали від цього удару", - підсумувала вона.