Партія ЄС підтримала перейменування Володимира і повернення йому історичної назви.

Сподіваюся вже незабаром на карті України знову з’явиться місто Володимир, яке скине з себе прив’язане росіянами означення «Волинський». Шановні мешканці древнього Володимира, перший крок за вами, ми підхопимо у Верховній Раді і підтримаємо ваше рішення про повернення до історії, – йдеться в пості.

Нинішня назва «Володимир-Волинський» нав’язана російськими колонізаторами, причому без жодного офіційного рішення про перейменування, зазначають у фейсбуці Європейської Солідарності.

В офіційних джерелах Російської імперії ця назва фігурує лише з 1911-го року, комуністичні колонізатори успадкували її від своїх царських попередників.

Мета додатку «Волинський» – очевидна: принизити історичне значення міста, натомість підносячи російський Володимир-на-Клязьмі, який стали іменувати просто Володимиром.

Зазначають, що повернення українським містам історичних назв є важливою складовою деколонізації – звільнення українського народу від негативних впливів колишніх колонізаторів, частиною якого стала декомунізація.

Повернення історичної назви Володимиру, підтримане під час громадських слухань жителями міста, є логічним продовженням цього процесу.

Схваливши ініціативу про повернення місту назви Володимир, міська рада зробить вирішальний крок до відновлення історичної справедливості й живого зв’язку минулих, сучасних і майбутніх поколінь.