У четвер, 9 вересня, у Володимирі-Волинському відбулись громадські слухання щодо перейменування міста. Право взяти участь у голосуванні отримали лише ті, хто має місце реєстрації у Володимирі-Волинському. Також для отримання мандату потрібно було показати паспорт.

Про це повідомляє Буг.

Місту вирішили повернути історичну назву Володимир. За перейменування проголосували 137 людей, проти – лише чотири. Обговорення тривали протягом 4 годин.

Історики, які виступали на слуханнях, зазначили, що у часи Галицько-Волинського князівства місто мало назву «Володимир». «Волинським» він став після того, як увійшов до складу Російської імперії. Перейменували його, аби відрізнити від російського Володимира на Клязьмі. Саме з цієї причини частина активістів уже тривалий час виступає за перейменування міста. Крім того, цю ініціативу підтримує міська рада.

Це буде коштувати для бюджетних установ. Є сформовані кошториси. Це видатки у межах сотень тисяч гривень, але невже заради повернення місту історичної назви цього не можна зробити? Давайте разом об’єднаємося і повернемо місту історичну назву, – виступив заступник міського голови Ярослав Матвійчук.

Святослав Терський зазначив, що Володимир прожив найвидатніший період свого існування, коли він був столицею Галицько-Волинського князівства і тоді він був Володимиром.

Саме під таким іменем місто увійшло в історію Європи і логічно, що саме ця назва має очевидно належати цьому місту. Я розумію людей, які на рівні емоційному народилися у Волинському, але треба розуміти значення цього. Відновлення місць історичної пам’яті і перейменування позитивно вплине на туризм, – сказав Терський.

Після 4 годин обговорень учасники врешті проголосували. За перейменування висловились 137 людей, проти – лише четверо.