Двоє волинян потрапили у топ-100 найбагаших людей України за версією журналу «Фокус». Це народні депутати України Ігор Палиця та Степан Івахів.

Лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця зі статками 410 мільйонів доларів у рейтингу на 27-му місці, член однойменної депутатської групи Степан Івахів – на 70-й позиції, його статки – 188 мільйонів доларів.

Нагадаємо, у рейтингу журналу Forbes Україна, опублікованому в травні 2021 року, Палиця  посідав із 230 мільйонами доларів 44 місце, Івахів зі 180 мільйонами був на 58-й сходинці.

Нагадаємо також, що Палиця й Івахів, за даними Комітету виборців України, за два роки роботи у Верховній Раді України стали одними з найбільших прогульників. Вони пропустили понад 90% голосувань парламенту (не натискали «за», «проти» чи «утримався»). Найнижчі показники серед всіх народних депутатів у Вадима Столара, який за два роки взяв участь лише в 2,5% голосувань. Степан Івахів взяв участь в 4% голосувань, Вадим Рабінович – 5%, Андрій Деркач, Ігор Абрамович – 7%, Ігор Палиця, Олександр Дубінський, Дмитро Шенцев – 8%, Тарас Козак – 9%, Олександр Герега, Юлія Льовочкіна, Олександр Фельдман – 10%.

Очолює рейтинг журналу «Фокус» Рінат Ахметов, активи якого оцінені виданням на рівні $10,6 млрд, тоді як рік тому статки найбагатшого українця, згідно з рейтингом 2020 року, становили $7,2 млрд. Слідом за ним у першій десятці йдуть Вадим Новинський, Віктор Пінчук, Костянтин Жеваго, Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський, Петро Порошенко, Галина і Олександр Гереги, Влад Яценко, Сергій Тігіпко.

Народного депутата Ігоря Палицю, члена групи «За майбутнє», вважали діловим партнером Ігоря Коломойського, хоча недавно він заявив, що з останнім його об'єднує лише дружба, але не бізнес. У той же час Палиця визнав, що його родині належать 10% нафтового напряму групи "Приват" - НПК "Галичина", "Нафтохімік Прикарпаття", "Укрнафта", "Укртатнафта", автозаправні станції, нафтобази.

Ігоря Палицю влітку 2021 року викликали на допит в СБУ в рамках розслідування у справі "Харківських угод", якими в 2010-му продовжили термін перебування Чорноморського флоту РФ в Криму до 2042 року. За даними ЗМІ, крім нафтового бізнесу, Ігор Палиця разом з колишньою дружиною і 24-річним сином контролюють бізнес в Австрії, Франції і Швейцарії, а також володіють резиденцією поблизу Женеви.

Народний депутат-самовисуванець і член депутатської групи «За майбутнє» Степан Івахів контролює мережу АЗС WOG, яка разом з іншими напрямами його бізнесу входить в групу "Континіум". За 2020 рік WOG зберегла обсяг продажів нафтопродуктів на рівні 2019 року, а також наростила на 10% виторг від продажу непаливних товарів. Івахів все більше робить ставку не тільки на пальне, а й на супутні сервіси та послуги, що реалізуються через мережі WOG Café і WOG Market. Однак і неприємностей у бізнесмена вистачає. У червні Господарський суд Волинської області визнав банкрутом компанію WOG Retail і відкрив ліквідаційну процедуру. Причина: борги перед кредиторами в розмірі 2,4 млрд грн і 210 млн грн – перед фіскалами.