Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, коментуючи звернення фракції партії «За майбутнє» до керівників силових відомств України, заявив про існування «смотрящих» на Волині.

Звернення озвучив з трибуни 9-ї позачергової сесії Волинської обласної ради у середу, 20 жовтня, депутат фракції партії «За майбутнє» Володимир Бондар.

Нагадаємо, 25 вересня лідер партії «За майбутнє», нардеп Ігор Палиця, виступаючи на форумі партії у Луцьку, дорікав Недопаду, що він мовчить про існування на Волині «смотрящих».

«Григорій Вікторович, – звернувся Палиця до Недопада, – ми ж знаємо всі прізвища, які залишилися щодо геокадастру. Чому обласна рада не звернеться до правоохоронних органів, що біля голови адміністрації сидять якісь «смотрящі» і розказують, які землі кому давати і які відкати? Чому ви про це мовчите, не розумію. Нам треба приїхати на Волинь, щоб підняти це питання?»

Майже через місяць депутат Волиньради Володимир Бондар зачитав звернення від імені фракції партії «За майбутнє» до генерального прокурора Ірини Венедіктової, голови Служби безпеки України Івана Баканова, голови Національної поліції України Ігоря Клименка «щодо перевірки законності дій окремих підприємств, органів виконавчої влади у Волинській області».

У зверненні, зокрема, йдеться:

«В черговий раз Волинська обласна рада висловлює занепокоєння щодо діяльності головного управління Держгеокадастру у Волинській області, державного підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» та департаменту інфраструктури Волинської обласної державної адміністрації, радників та осіб, що фактично здійснюють так званий нагляд за яхньою діяльністю. Ситуація полягає в тому, що з приходом у вищезазначені установи наглядачів в області почали відкрито лобіюватись інтереси тих чи інших визначених осіб, переважно зареєстрованих в інших регіонах держави. Місцеві організації та суб’єкти господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері будівництва, проєктування, землеустрою і так далі пережили тотальне цькування і протидію їхній діяльності, в тому числу у перешкоджанні участі у відкритих торгів.

В області почали процвітати тіньові схеми щодо визначення переможців торгів на будівництво доріг, інших об’єктів, передачі інвестиційно привабливих земель в «потрібні» відповідно руки. Неодноразові звернення стурбованих волинян до депутатів обласної ради свідчать про численні зловживання посадових осіб зазначених вище структур. Такі показники діяльності головного управління Держгеокадастру в області, Служби місцевих автомобільних доріг, департаменту інфраструктури ОДА змушують задуматись над питанням ефективності роботи цих структур, які замість того, щоб виконувати покладені на них завдання в інтересах громади області і держави, використовують бюджетні кошти не на розвиток, а в інтересах окремих осіб, що виконують функцію так званого нагляду в області.

Враховуючи вищевикладене, ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємся до генерального прокурора Ірини Венедіктової, голови Служби безпеки України Івана Баканова, голови Національної поліції України Ігоря Клименка з вимогою провести комплексну перевірку діяльності головного управління Держгеокадастру в області, ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області та департаменту інфраструктури Волинської ОДА, вжити заходів щодо усунення порушень чинного законодавства та притягнення винних осіб до відповідальності».

Голова Волиньради Григорій Недопад запропонував цю заяву оформити як звернення ради, і більшість його підтримала.

Він прокоментував:

«Дійсно, ситуація кричуща, ви знаєте, телефонують із регіонів нашої Волинської області, жаліються, що є, напевно, певні утиски. Окремі підприємці вже готові навіть йти на телебачення, щоб виступати згідно цих позицій».

Далі голова Волиньради виголосив спіч, який наводимо повністю без змін:

«Я хочу всім нагадати, що у Волинській області є влада, влада, обрана народом. Це є Волинська обласна рада. Я всіх закликаю, навіть депутатів обласної ради, які є підприємцями і можуть попасти теж під утиски – не боятися казати про те, що десь хтось щось вимагає або за вами хтось щось дивиться задля того, аби отримати, вибачте, якийсь відкат. Я всіх прошу, представники в нас правоохоронних органів, щоб вони теж взяли під цей контроль. Звернення ми обов’язково зараз проголосуємо для того, щоб воно попало в порядок денний. Але надалі знову ж таки звертаюсь до депутатів, ви є представниками цілої області, ви навіть в самих закуточках знаєте кожну громаду, для того, аби хай звертаються підприємці. І ті кошти, які виділені чи з місцевих, чи з обласного бюджету, чи з державного, ішли на ті об’єкти в повному обсязі. І повірте, та ситуація, яка склалася зараз в державі, коли ми до сих пір не знаємо, яка буде ціна газу і наші комунальні підприємства, керівники комунальних підприємств не сплять вже тиждень часу, як буде проходити опалювальний сезон, думають, то має бути злагодженість. Тому я від вас всіх чекаю інформації, для того щоб вас на місцях ніхто не утискав. І дісно, «смотрящих» нам не треба. В нас є Волинь, ми маєм представляти свою область, на мою думку, якнайкраще. Не треба нам ні одеських, ні запорізьких, ні львівських, ні рівненських. Ми є волиняни. Тому не боятися, якщо є якісь утиски, будь ласка, звертайтесь».

Нагадаємо, що у 2022 році Служба місцевих автодоріг у Волинській області, яку, судячи зі звернення, найбільше звинувачують у підтасуванні результатів тендерів на капітальний ремонт доріг, планує провести капітальний і поточний ремонт близько 30 місцевих доріг.

Більшість тендерів уже відбулося, деякі скасували через «неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель», деякі призупинили через скарги учасників. У тих, які завершені, перемоги здобули: ТОВ «Данко», ТОВ «Волиньдорбуд», ТОВ «Дорбуд сервіс», Луцька ДПМК, ТОВ «Луцькавтодор-сервіс», ТОВ «АМіЛа», ТОВ «Ідея», ТОВ «Санторіс» (ремонт мостів).

Також нагадаємо, що під час візиту на Волинь президента Володимира Зеленського 9 липня 2020 року журналістка підконтрольного Ігорю Палиці телеканалу «Аверс» діставала його запитаннями про «незрозумілі речі з тендерами».

«Волиньавтодор, наприклад, вже скаржиться, що незрозумілі фірми, які приїхали сюди з Луганська, з Донецька, забирають в них тендери. Навіть коли автодор виграє, то якимсь чином роблять так, щоб ці фірми стали переможцями. Прокоментуйте, будь ласка», – попросила журналістка Зеленського.

На що президент відповів:

«Я вам чесно скажу, відверто, я не знаю, що там з тендерами, чесно, мене це навіть не дуже цікавить, тому що мене цікавить швидкий результат. Хто дає якісний, швидкий результат – хай той будує дороги».

Ще нагадаємо, що фірма «ПБС», яку пов’язують з другом народного депутата від Луцька Ігоря Палиці політиком та бізнесменом Олександром Шевченком, займає третє місце за кількістю освоєних коштів на ремонті автодоріг на Волині (на першому – ТОВ «Луцькавтодор-сервіс», на другому – одеське ТОВ «Автомагістраль-Південь»). Справжнє волинське «велике будівництво» Шевченка розпочалося із початком карантину. За неповний рік компанія отримала понад 804 мільйони гривень.