Фахівцями структурних підрозділів ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжуються раптові обстеження на стафілокок працівників харчоблоків загальної середньої та дошкільної освіти Волинської області.

Згідно з інформацією МОЗ України, у поточному навчальному році в закладах освіти вже відбулося два спалахи гострих кишкових інфекцій: в м. Хмельницький постраждало 93 особи, з яких 92 – діти, в Конотопському районі Сумської області постраждало 32 особи, з яких 27 – дітей, і це сталося через те, що люди, які готували харчування в школах, були носіями золотистого стафілокока.

Під час раптових обстежень лікарями-епідеміологами здійснюється забір на гострі кишкові інфекції у закладах загальної середньої та дошкільної освіти області, перевіряються особисті медичні книжки персоналу з обов’язковою фіксацією останнього медогляду та закладу, що його проводив.

Як відомо, за частотою випадків саме стафілококове отруєння посідає перше місце серед харчових отруєнь. Причина його виникнення – потрапляння в організм ентеротоксину. Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока – отруєння настає у 90%, що вживали заражену їжу.

Джерелом стафілококової токсикоінфекції є зазвичай такі харчові продукти: м’ясні та рибні страви, молоко, сир, соуси, пудинги, але основним продуктом є кондитерські вироби з кремом. У молоко інфекція може потрапити з вимені корів, хворих на мастит.

Тому, фахівці ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» наголошують на дотриманні наступних правил, аби знизити вірогідність накопичення стафілокока в харчових продуктах:

  • дотримуватись встановлених термінів реалізації швидкопсувних продуктів;
  • прибирати приміщення, чистити та дезінфікувати інвентар (обладнання, посуд, предмети побуту) як на виробництві, так і в домашніх умовах;
  • своєчасно проводити медичний огляд людей, які пов’язані з приготуванням їжі;
  • відсторонювати від роботи осіб, які страждають на діарею та простудними захворюваннями, ангінами, фарингітами, фурункульозом або мають інфіковані рани;
  • обов’язково піддавати тривалій термічній обробці продукти під час приготування;
  • дотримуватись правил особистої гігієни (чистий спецодяг, гумові рукавички);
  • уникати купівлі харчових продуктів у невстановлених місцях і торгових точках, не забезпечених холодильним обладнанням.