Пандемія Covid-19 нагадала наскільки небезпечними бувають спалахи інфекційних хвороб. Минулого тижня у Рівненській області підтвердили випадок паралічу в 1,5 річної дитини, викликаний вірусом Поліомієліту. Такою була офіційна заява Міністерства здоров'я.

Щодо Волині, то у нас випадок цієї недуги був зафіксований востаннє в 2019 році. Лікарі кажуть, якщо віспа свого часу вбивала людей, то поліовірус був врази жорстокішим до тих, хто вижив. Вірус вражає нервову систему, часто викликає параліч. Здебільшого він вражає ноги, але кожен десятий пацієнт помирає від задухи в результаті паралічу легеневих м'язів. Єдиною надією таких хворих залишалася штучна вентиляція легень всередині спеціальних камер, створених в 1920-х роках, які отримали назву "Залізні легені".

У цих металевих коконах люди проводили, іноді, все своє життя

У 1952 році американський лікар Джонас Салком створив вакцину від поліомієліту. У 1961 році його колега Альберт Сейбіна придумав поліпшену версію, яку можна було приймати перорально. У 1988 році ВООЗ оголосила про початок програми з викорінення поліомієліту в усьому світі. У 1994 році вільними від хвороби, яку прозвали "жахом батьків", були оголошені США, в 2000-му Китай, Японія і Південна Корея, в 2002-му Європа, в 2014-му Південно-Східна Азія.

Як розповів сімейний лікар Віталій Дмитрук в ефірі ГІТ, - зараз спалахи поліомієліту трапляються тільки в Афганістані, Пакистані та Нігерії. Дивітся з 17 хв. 17 сек.