Лише 24 країни світу займаються вирощуванням гречки. Найбільші виробники – Росія та Китай. Донедавна Україна була третьою в світі за площами посівів гречки і експортувала в Європу до 200 тисяч тонн щорічно. Зараз Україну в цьому рейтингу випередили Казахстан та Польща.

Про це в ефірі телеканалу ГІТ розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

За його словами, загалом в Україні є близько 15 насіннєвих господарств, які займаються виробництвом якісного та медоносного насіння гречки. Адже не вся гречка може давати мед. Для прикладу, російська та канадська гречка є низьконектарною. Тож на даний момент, окрім дороговизни гречки, існує і дефіцит гречаного меду.

Тому що гречки мало сіють, - каже Сергій Громовий. - А та, що сіється далеко не вся виділяє нектар. Через це страждають і бджоли, тому що в період цвітіння гречки іншого медоносу фактично нема, і страждають люди.

А гречаний мед є одним із найякісніших медів. У нього діастазне число становить 31, в той час, як такі бренди як акацієвий мед має трохи менші показники. Чим вище діастазне число, тим мед вважається натуральнішим та кращим, в ньому більше поживних речовин.