Застосування бустерної - третьої - дози вакцини для посилення імунітету проти COVID-19 має розпочатися тільки після того, як буде вакциновано більшість населення країн з низькими доходами.

Про це професор, доктор біологічних наук, академік НАН України та директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко розповів в інтерв'ю «Апострофу».

Вчений-біохімік нагадав, що ВООЗ проти вакцинації бустерною дозою, адже більшість населення планети не щеплене проти коронавірусу, і потрібно спочатку вакцинувати їх хоча б двома дозами. Якщо залишаться країни з низьким рівнем вакцинації, то вони стануть джерелом поширення вірусу серед інших країн. З 8 млрд чоловік населення Землі бажано було б прищепити хоча б 80-85%.

«З іншого боку, третя доза може бути корисною для людей, у яких розвинулася слабка імунна відповідь після перших двох доз», - каже медик.

Але тут, за його словами, виникає запитання: як перевірити силу імунної відповіді?

«Найбільш елементарно - зробити тест на рівень антитіл. Але необов'язково рівень антитіл відповідає силі імунної відповіді. Тому що носієм імунної пам'яті є не антитіла, а лімфоцити», - пояснив доктор біологічних наук.

Він додав, що є В-лімфоцити, які відповідають за гуморальний імунітет, і Т-лімфоцити, які відповідають за клітинний імунітет. Але такі дослідження проводять тільки в спеціалізованих науково-дослідних лабораторіях.

«Третя доза буде необхідною, коли з'являться варіанти коронавірусу, які істотно різняться від попередників. Але якщо з'являться нові і небезпечні варіанти, тоді буде необхідно переробляти вакцину, і повторно вакцинуватися препаратом, який буде направлений проти нових штамів», - поділився думкою Сергій Комісаренко.

Він пояснив, що мРНК-вакцини на кшталт Pfizer і Moderna набагато простіше модифікувати під нові варіанти. Досить замінити кілька нуклеотидів в їхній РНК, щоб синтезувати потрібні амінокислоти в S-протеїнах.

«Є ймовірність, що кожен рік або два, залежно від того, як довго буде зберігатися імунна пам'ять лімфоцитів, треба буде вакцинуватися повторно», - додав академік НАН України.