Православна Церква України закликала українців не святкувати Гелловін, навіть якщо жартома.

Про це йдеться офіційній сторінці Церкви у Facebook.

У ПЦУ наголошують, що «свято монстрів та нечисті» запозичене із західної культури і українцями сприймається, як жартівливий костюмований карнавал, який нібито не несе жодної загрози. Однак Православна Церква України не радить українцям святкувати Гелловін навіть жартома.

«Поширена думка, що сучасний Гелловін – своєрідний «нащадок» давнього кельтського свята збору урожаю Самайну, яке супроводжувалося жертвоприношеннями й асоціювалося зі смертю всього живого. Вважається, що з поширенням християнства в Ірландії язичницьке свято збіглося з Днем усіх святих у Католицькій Церкві, змішалося – і з часом перетворилося на сучасний Гелловін (Вечір усіх святих – All Hallows eve – Halloween). Проте той спосіб, в який зараз переважно відзначають Гелловін, ніяк не пов'язаний з християнськими традиціями. Звідси має коріння пристрасть сучасних неоязичників та сатанистів до цього «свята», – повідомляє пресслужба ПЦУ.

У Церкві зазначають, що разом із комерціалізацією Гелловін учасники таких святкувань перевдягаються у образи різного роду нечистої сили, яка асоціюються зі смертю та потойбічним світом, чинить зло та несправедливість – упирів, вампірів, вурдалаків, зомбі тощо.

«Християнин не може – навіть у жартівливому та ігровому контексті – асоціювати себе зі силами зла», – підкреслюють в ПЦУ.

Також там звинувачують Гелловін у романтизації смерті та злих сил, що ніяк не співставляється з християнством.

«Змінюється саме ставлення до смерті – тоді як християнство є вірою в перемогу життя над смертю через воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, а не через жарти над злими силами. Ми маємо завжди відчувати відповідальність за те, що відбувається навколо нас, і у першу чергу – за власні вчинки, навіть коли здається, що все, що ми робимо, ми робимо «жартома», – наголошують в ПЦУ.