На Волині у рамках міжурядового проєкту з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури відновили ділянку національного автошляху Н-22 Устилуг – Луцьк – Рівне, що пролягає від міжнародного контрольно-пропускного пункту «Устилуг-Зосін» до м. Володимир-Волинський.

Про це повідомляє Служба автомобільних доріг у Волинській області.

Ремонтні роботи стартували восени минулого року. На сьогодні капітально відремонтовано 13 кілометрів шляху.

Що зроблено:

- відфрезеровано зношене дорожнє покриття;

- влаштовано основу на поширеннях;

- посилено основу методом «холодного ресайклінгу» (за межами населених пунктів);

- влаштовано два шари дорожнього покриття: вирівнюючий з крупнозернистого асфальтобетону та верхній зі щебенево-мастикової асфальтобетонної суміші;

- нанесено дорожню розмітку;

- встановлено дорожні знаки, бар’єрне та пішохідне огородження, напрямні і обмежувальні стовпчики;

- влаштовано тротуари, лінії зовнішнього освітлення, засоби заспокоєння руху;

- встановлено автопавільйони;

- відремонтовано штучні споруди: 2 мости і 3 водопропускні труби;

- влаштовано водовідведення та ін.

Ремонтні роботи проводило підрядне підприємство – DROG-BUD Sp. z o.o. (Республіка Польща).

До слова, саме на ділянці Устилуг – Володимир-Волинський вперше на волинських автошляхах реалізовано поширений в країнах ЄС принцип будівництва доріг «Design and build» («Проєктуй – будуй»). Суть його полягає в тому, що єдина підрядна компанія спочатку проєктує ділянку дороги, а потім її будує (ремонтує).

Технічний нагляд за проєктуванням та виконанням робіт на об’єкті здійснювалось незалежними компаніями СП B-Act Sp. Z o.o. I PROCOM Construction Sp. Z o.o.

Ремонт на цій ділянці дороги Н-22 проведено за контрактами, укладеними в рамках реалізації договору між урядом України та урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги.

Цьогоріч також ремонтують три дороги до кордону з сусідньою Білоруссю.

Від КПП «Піща» – «Олтуш» відновлено 45,5 км дороги Т-03-02 Піща – Шацьк – Любомль – Володимир-Волинський – Павлівка – Горохів – Берестечко – Козин – /М-06/.

Наближаються до фінішу ремонтні роботи на 15-кілометровій ділянці автодороги М-19 Доманове (на м.Брест) – Ковель – Чернівці – Тереблече (на м.Бухарест) на під’їзді до пункту пропуску «Дома́нове» – «Мокрани».

Верхній шар нового дорожнього покриття влаштовано на майже 6-кілометровому відтинку дороги Р-14 Луцьк – Ківерці – Маневичі – Любешів – Дольськ, що веде до міжнародного пункту пропуску «Дольськ» – «Мохро».

Всього ж на Волині в поточному році відновлюємо понад 195 км доріг державного значення, звітує Служба автодоріг у Волинській області.