В рамках угоди між українським та французьким урядом, із Франції доставили до Києва два гелікоптери Airbus Н125 для Державної прикордонної служби України.

Про це повідомила Держприкордонслужба.

Як передає відомство, прикордонники повинні отримати всього 24 нових гвинтокрила Н125 французької компанії Airbus Helicopter.

Ті, що прилетіли 20 листопада до столиці України, вони мають сучасне потужне обладнання, щоб виявляти та припиняти правопорушення на державному кордоні.

«Гвинтокрили оснащені оптико-електронною системою спостереження, яка дозволяє вести моніторинг, в тому числі у інфрачервоному режимі. При цьому, телевізійна камера дозволяє виявити транспортний засіб на відстані до 20 кілометрів. Обладнання дає можливість не лише вести запис відео у високій якості, а й за допомогою супутникового обладнання в режимі реального часу передавати його», - йдеться у повідомленні.

Крім того, вертольоти мають систему оповіщення з гучномовцями, а також спеціалізовані авіаційні прожектори, що працюють синхронно із системою оптико-електронного спостереження.

Як додали у ДПСУ, цьогоріч екіпажі гвинтокрилів Н125 пройшли курс гірської підготовки. Гелікоптери вже застосовувалися під час прикордонних операцій «Карпати-2021» та «Кордон-2021». Всього налітали на них близько 900 годин.

«Застосування в охороні державного кордону України показало економічність та ефективність цих машин», - наголосили у відомстві.

Зазначається, що перші вертольоти за українсько-французьким контрактом Держприкордонслужба прийняла на озброєння у січні 2020 року.