Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) презентував третій епізод опитування українських експортерів та імпортерів щодо контрабанди, «сірого імпорту» та корупції на митниці. За оцінками респондентів, у 2021 році частка «товарної контрабанди» або «сірого імпорту» на ринку складає 21,1%.

Співрозмовниця студії ГІТ  – Оксана Кузяків – виконавча директорка Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, керівниця Центру досліджень сучасного суспільства. 

У 2021 році збільшилися частка підприємців, які стикаються з корупцією на митниці. У 2021 році респонденти частіше називали корупцію та хабарництво серед проблем на митниці, ніж у 2020 році, зазначила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

«Молоді люди бачили приклад і перейняли модель поведінки. Деякі з них їдуть, бо не хочуть пристосовуватися до середовища, де потрібен покровитель чи хтось, хто "перетре" за винагороду», — Оксана Кузяків.

Більш ніж ¾ опитаних підтримують криміналізацію контрабанди товарів комерційного призначення. 51,4 % пропонує ввести кримінальну відповідальність без позбавлення волі. За кримінальну відповідальність із позбавленням волі виступає 27,2 %. Проти криміналізації виступає 15,5 % опитаних підприємців.

36,5 % опитаних вважають, що для успіху бізнесу важливі неформальні відносини хоча б з одним органом влади. Це менше, ніж у трьох попередніх хвилях опитування, коли респондентам поставили це запитання. У трійці найважливіших із погляду «дружби» для бізнесу органів влади — митні, податкові та правоохоронні органи.

Також ми дізналися в експертки, як держава повинна влаштувати програму повернення робочої сили й цінних кадрів, адже "витоку мізків" легше запобігти, ніж працювати постфактум. Пріоритетну ставку Оксана Кузяків робить на визначення цільових аудиторій, адже навіть коли казати, що "мотив у кожного свій", це теж можна структурувати.