Вперше суд виніс окрему ухвалу щодо інспектора, який відмовив водієві у можливості скористатися захистом адвоката.

Про це повідомляє Хвиля.

Співробітники поліції зупинили водія та звинуватили у порушенні Правил дорожнього руху. Вказали, що при виїзді із заправної станції водій не виконав вимогу дорожнього знака 4.2 ПДР (рух праворуч), здійснив рух ліворуч, ніж порушив п. 8.4 м ПДР. Водій не погоджувався та пояснював, що він не порушував правила дорожнього руху.

Розуміючи, що співробітники поліції хочуть оштрафувати його у будь-якому разі, водій попросив надати можливість скористатися захистом адвоката. Для цього водій просив відкласти розгляд справи на другий день. Проте працівник поліції відмовив водієві в задоволенні цього клопотання. Мотивував інспектор відмову тим, що правову допомогу працівник поліції вже надав водієві.

Розглядаючи справу, суд зазначив, що забезпечення особі, яка притягується до адміністративної відповідальності, право на її участь у процесі прийняття рішення є одним із складових елементів забезпечення права на захист та права на справедливий суд. Це передбачено статтею 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Дії інспектора суд розцінив як грубе зловживання своїми посадовими обов'язками, що вплинуло на обмеження права водія на отримання правової допомоги для захисту своїх прав. На думку суду, це свідчить про порушення поліцейським прав людини, гарантованих Конституцією та Конвенцією про захист прав людини. Навіть якщо водій справді винний, це не позбавляє його права на юридичний захист своїх прав юристом.

За правилами ч. 1 ст. 249 КАС України суд, виявивши при розгляді справи порушення закону, може ухвалити окрему ухвалу та направити її відповідним суб'єктам владних повноважень для вжиття заходів. Тому суд вирішив скористатися своїм правом покарати інспектора за протиправну поведінку. За результатами розгляду справи суд скасував постанову поліції та виніс окрему ухвалу, якою направив матеріали справи керівництву поліції для перевірки даних фактів та притягнення інспектора до відповідальності. Управління поліції оскаржило цю Постанову до Верховного суду. Проте Верховний суд визнав скаргу поліції необґрунтованою.

Верховний суд погодився, що відмова водія у можливості скористатися допомогою адвоката є грубим порушенням основних прав людини. (Визначення від 06.12.2021 у справі № 686/9357/21). Матеріали справи передані щодо службового розслідування та вжиття заходів до винного інспектору. За результатами проведення службового розслідування, інспектор може понести відповідальність, аж до кримінальної.

Нагадаємо, стало відомо, як у Луцьку курсуватиме громадський транспорт у новорічну ніч.