Студенти Луцького національного технічного університету потрапили до лікарні після вживання в гуртожитку домашнього м'яса. 

Про це інформує ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Станом на 7 лютого з симптомами гострої кишкової інфекції госпіталізували п'ять студентів Луцького національного технічного університету, які проживають в гуртожитку. Стан хворих середньої важкості. Постраждалі знаходяться на стаціонарному лікуванні. За результатами бактеріологічного обстеження у всіх хворих встановлено етіологічну причину захворювання і це – сальмонела.

 Для з’ясування причин та обставин виникнення спалаху лікарями-епідеміологами обласного лабораторного центру розпочато епідеміологічне розслідування. Встановлено, що спалах має побутовий характер, захворілі вживали привезені з дому м’ясні страви домашнього приготування. Зі слів захворілих страви зберігались в холодильнику. В студентських їдальнях і інших закладах громадського харчування не харчувалися.

 Захворювання на сальмонельоз, рівень якого в області зростає, стало серйозною загрозою епідблагополуччя населення. За даними факторного аналізу проведеного фахівцями лабораторного центру, 22% з числа захворілих пов’язують захворювання з вживанням м’ясних продуктів, 38% — з вживанням яєць, 21% — з вживанням кулінарних виробів.

Для довідки: Сальмонельоз – це захворювання з групи кишкових інфекцій, що передається від тварин, хворої людини або носія інфекції до здорової людині фекально-оральним шляхом. Причиною захворювання є його збудник – паличка роду сальмонел. Сальмонела виявляє високий рівень стійкості до дії чинників зовнішнього середовища, і здатна виживати при досить високих температурах. Джерелом зараження є в основному тварини і птахи.