Як зазначив в інтерв'ю для ГІТ політолог Станіслав Кіріченко, очікувалось створення небезпечного прецеденту для наступників і своєї каденції, «стуляння пельки всякій прасці, з якої звучить замах на критику», навіть зміцнення нацбезпеки, а стався банальний політичний опортунізм. Він проявляється в заграванні з усіма електоральними групами через свої рішення, та ж справа Стерненка vs закриття каналів Медведчука); бажанні політикою своєю догодити «всім»;  відмові чи то пак відсутності власних політичних принципів.


Що це було взагалі? Опортуністичний кульбіт ОП.


Політолог Станіслав Кіріченко вказує на три електоральні групи Зеленського:
1) Електорат проросійський (захистить їх інтереси) (Після закриття каналів Медведчука, навряд вони його підтримують)
2) Електорат патріотичний (нова людина у владі – патріотичніше діятиме) (Після справи Стерненка цей електорат теж втрачений) (не доведе тепер, що не впливав на правосуддя)
3) Електорат, якому не цікава політика, але цікавий рівень їх життя (економічні показники особливо не зросли, крім цін).
Перші дві групи успішно «кинуті», як ЦА, а на третю групу звалилась новина про появу в Україні вакцин від ковіду, як демонстрація ефективності влади. Я думаю, що якщо політична кон’юнктура не зміниться, то Офіс Президента буде продовжувати загравати зі своїм різношерстим електоратом, приймаючи рішення на користь одних, а потім інше на користь інших, а це цугцванг – положення, при якому будь-який крок погіршує позицію.
І якщо ОП «кине», прям всіх хто голосував за СН, то влада залишиться в повітрі, без підтримки, і не зможе виконувати свої повноваження в очікуваному від неї обсязі, звичайно вони з маренням шукатимуть вихід з ситуації до кінця каденції.


Станіслав Кіріченко каже: "Я можу погодитись з Віталієм Едуардовичем Портніковим. Для зовнішньої політики України блокування каналів може означати сигнал, що Медведчука не хочуть бачити посередником в перемовинах між Києвом і Москвою. Тільки для того, щоб це стало доконаним фактом, а не лише декларацією про наміри, треба ж завершити з каналами, довести до ізоляції Медведчука і його проросійської раті".

До речі, ведуча Ярослава Савош в одному з етерів ГІТ спілкувалася на цю тему зі Степаном Родичем, Олександром Пирожиком, а приєднався до дискусії відеовикликом Ілля Токаренко. Запис програми доступний тут.

Я чекаю на апеляцію і намагаюсь відділити політичну складову і юридичну, поки не виходить.

Судова система нереформована, тому годі від неї чогось очікувати, продовжує політолог.
Вибірковість правосуддя – відсутність справедливості, як гасло судової системи. Когось завертають і саджають літак в Борисполі (Яценко, справа Приватбанку), а хтось суддя Вовк: «Ти сумнівався в нашій політичній проституції?»
Я думаю, що справа Стерненка – точка кінця загравання з патріотичним електоратом. Не дуже віриться в силу протестів, але вже є постраждалі, оголосили про безстрокову і 24/7 акцію, і Зеленський по ідеї має відчути шкоду від ошукування проукраїнських сил, вони політично і медійно активні і спустять його ошукування йому з рук не так швидко, як проросійський електорат.
В Одесі немає однозначного ставлення до Стерненка, позначається культурний фон. В середовищі одеситів є ті, хто відверто радів вироку Стерненка, вважаючи його злочинцем і бандитом. Іншим байдуже, але біля Дюка був знатний натовп тих хто його підтримує.
Важливо, Стерненка судять за викрадення депутата міськради Одеси Сергія Щербича (по-факту, тітушку та російського колаборанта), і утримування його підвалі, щоб заволодіти грошовою винагородою у розмірі 300 грн. Це версія слідства, яке потерпілому не надало слова. Його за самооборону уже не судять. Судять за боротьбу з проросійськими силами в Одесі з яких складається більшість спільноти в місті.
Сам Стерненко прокоментував вирок суду, заявивши, що на суддю тисли заступник глави ОПУ Олег Татаров, генпрокурор Ірина Венедіктова та міський голова Одеси Геннадій Труханов

Регіонал, мафіозі, корупціонер.

18 листопада 2020 ВАКС закрив справу проти Труханова за декларування недостовірної інформації, що сталося щонайменше 2015 і 2016 року на суму 33 млн та 18 млн грн відповідно. 2015—2016 року Труханов не задекларував квартиру, два паркомісця, елінг, дачу, нежитлову нерухомість, два авто, власність, відсотки за вкладами у банках
До нього є запитання в НАБУ за недекларування.
2017 — НАБУ провело обшук в квартирі Труханова і почало розслідування відносно його діяльності на посаді мера Одеси (підозрюється в розтраті 185 млн грн міського бюджету).
До нього є запитання від СБУ за паспорти РФ.
Працівники управління СБУ в Одеській області не знайшли доказів існування російського паспорта в Труханова
До нього є запитання від громадських активістів, за корупцію і участь в ОЗУ. У нього є «Департамент муниципальной безопасности Одесского городского совета», і є матеріал «Схем» який розкриває що це його персональна армія, яка налічує до 2000 осіб особового складу, яка задіюється для різних задач. А ще, в нього є своя партія «Довіряй ділам» від якої він стабільно виграє вибори в Одеську міськраду. Труханов і Стерненко – це дві сили в боротьбі за Одесу.


Скільки лучан вийшло на підтримку Сергія Стерненка? Перегляньте в ексклюзивному стрімі ГІТ:


В них немає плану – в них є чуйка.

Безсмертний, Портніков кажуть про якийсь «Рубікон» Зеленського, який він перейде, або не перейде. Про що йдеться взагалі? Вони говорять, про якийсь «Рубікон», у політичної команди, план якої є протриматися каденцію з використанням опортуністичного інструменту. Звичайно, для зовнішніх відносин непослідовна політика шкідлива . Не ясно чого очікувати від президентської команди, тому що зараз їх політика схожа на гру на роялі. Удар по чорній клавіші – удар по патріотичній частині; по білій – по проросійській.
Або ще є позиція, це російська витівка, як вважає Портніков, з метою розсварити патріотичний електорат і Зеленського, і власне помста за кума.
Якщо хтось має бажання зрозуміти логіку влади станом на зараз, зекономлю вам час, влада керується інтуїцією в своїх рішеннях. В опортуністів немає Рубікону. Рубікон – поняття визначеності в політиці. Опортуністам визначеність не вигідна: важко метатись між електоральними полями. В них немає плану – в них є чуйка, так зарезюмував політолог Станіслав Кіріченко.

Нагадаємо: про те, чому українці не довіряють силовим структурам, а також як діяти, коли поліцейські перевищують свої повноваження дискутували в етері Громадського Інтерактивного Телебачення: психолог Антоній Мельник та адвокат Олексій Куденьчук.

01:20​ Чому громадяни довіряють або недовіряють патрульним?
07:18​ Перший відбір патрульних у Луцьку
09:50​ Як діяти, коли патрульні безпідставно просять показати громадянина документи
11:38​ За яких обставин патрульні поліцейські можуть забрати громадянина у відділок  
15:20​ Про стосунки "поліцейський-громадянин". Психологічні аспекти
18:10​ Як вийти з конфліктної ситуації поліцейському і громадянину
25:00​ Коли патрульні можуть використовувати спецзасоби
28:00​ Black Lives Matter. Масова істерія чи жага справедливості?
32:18​ Які засоби захисту можуть використовувати звичайні громадяни
36:56​ Психологічна зрілість і дозвіл на носіння зброї