Три кримінальні провадження відкрили на медиків, які, на думку сина померлої в Ковельській центральній лікарні, проявили службову недбалість, безпідставно вимагали оплати за лікування і хотіли якнайшвидше виписати пацієнтку після перенесеного інсульту.

Про це пише «Ковель media».

Ковельчанку пенсійного віку з інсультом доставила до реанімації екстрена медична допомога. У Ковельській центральній районній лікарні вона померла.

Син пенсіонерки звернувся до поліції зі скаргою на дії працівників «швидкої», які прибули лише через півгодини після повідомлення та, як він вважає, на місці проявили недбалість у роботі. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Жінка перебувала в реанімації, тут їй стало краще, вона відкрила очі, вже могла рухати рукою, чула, але не могла говорити.

Адвокатка Ніна Демчук, яка захищає сім’ю покійної, розповіла, що медична директорка Ковельського МТМО – ЦРЛ Людмила Івахнюк наполягала на виписці хворої.

«Івахнюк сказала: «Забирайте додому. Ми її в понеділок виписуємо». Тоді ми написали конкретно на Івахнюк заяву в поліцію. По-перше, пацієнтка ще не прийшла повністю до свідомості. У такому стані заборонено виписувати. А Івахнюк підганяє: «Забирайте». Це ж інсульт! Це має комісія вирішити, а не вона особисто. Ну і лікування людей з інсультом – безплатне. Держава виділяє гроші на кожного такого хворого і навіть комп’ютерна томографія туди входить. А син хворої заплатив близько 30 тисяч гривень. Платив з першого дня її перебування в лікарні. То за що він платив?!» – говорить Ніна Демчук.

Після того, як у поліції була зареєстрована заява на Людмилу Івахнюк, питання виписки вже не стояло.

«Пацієнтку треба було ще потримати в реанімації, або перевести в інсультний центр, чи як він там називається, де б нею займалися спеціалісти. Є такий у Ковелі. Але її невідомого чого перевели в неврологію, де навіть не вміли підключити кисневий апарат. Медики надягали маску на обличчя, коли вона дихає через трубку в трахеї. Одним словом, там був жах. Їй стало ще гірше. І санітарка каже: «Слухайте, відключіть той кисневий апарат та й заберіть її – хай не мучиться». А коли син прийшов зранку і спитався у медиків, який кисень у його матері та чому кисневий апарат відключений, то йому відповіли: «Бо в неї нормальний кисень». Як тільки включили апарат, виявилося, що в жінки показник кисню – нуль. Тобто вони десь вночі, напевно, виключили кисневий апарат. І все – вона до обіду померла. Ота нестача кисню, мабуть, і погіршила її стан», – каже адвокатка.

Як вона стверджує, похоронивши матір, син сам перебував у передінфарктному стані.

31 березня відкрили друге кримінальне провадження – щодо медичних працівників Ковельської центральної районної лікарні. Причому поліцію до цього спонукала ухвала судді Ковельського міськрайонного суду Петра Бойчука. Наразі слідчий поліції проводить розслідування за фактом ненадання допомоги хворому медичним працівником та неналежне виконання професійних обов’язків.

Суддя Тетяна Денисюк ухвалою від 8 квітня зобов’язала Ковельське районне управління поліції відкрити за заявою сина пацієнтки (була подана в поліцію ще 2 квітня) кримінальне провадження щодо вчинення працівниками Ковельського МТМО дій за ознаками ч. 1 ст. 184 КК України. Мова йде про незаконну вимогу оплати за надання медичної допомоги при лікуванні.

Хоча, за словами захисниці сім’ї покійної, деяких працівників МТМО треба притягнути до кримінальної відповідальності за ст. 365 (Перевищення влади або службових повноважень) та ст. 367 (Службова недбалість) КК України.