З кінця березня по Україні запрацювали стаціонарні пункти щеплень на базі амбулаторних та поліклінічних відділень центрів первинної медико-санітарної допомоги.

«Вісник+К» вирішив поцікавитися, як проходить вакцинація проти коронавірусу у селах Волині та Рівненщини.

Кампанія з вакцинації проти коронавірусу триває з 25 лютого. Поки що щеплення проводять індійською вакциною «Ковішилд» («АстраЗенека»). Уже надійшла партія китайської вакцини «Сіновак». А найближчим часом очікують поставок в обмеженій кількості «Пфайзера», який збираються використовувати для людей похилого віку, соціальних інтернатів та їхніх працівників.

У Горохівському районі (Волинь) відкрито два пункти щеплень: безпосередньо у райцентрі та Берестечку. Медичний директор Горохівського центру первинної медичної допомоги Ірина Кауза каже, що їм ще 19 березня виділили 300 доз вакцини. Оскільки наразі триває другий етап вакцинації, то першочергово вони мають щеплювати медиків та людей, яким виповнилося 80 років. Існує також онлайн-анкетування, де всі бажаючі вакцинуватися можуть залишити заявку або записатися у свого сімейного лікаря.

– Але знаєте, люди у нас з великою пересторогою ставляться до вакцинації, – пояснює Ірина Юріївна. – Наприклад, у день щеплень у Берестечківському пункті ми використовуємо 10 доз (тобто один флакон), а в Горохівському – 20. Загалом станом на 25 березня ми щепили 60 осіб. Зі 110 80-річних пенсіонерів, які бажають вакцинуватися, поки що до нас дійшли лише 18. Решта, коли їх обдзвонюємо, кажуть: «Я подивлюся: якщо ті вакциновані не повмирають, то тоді прийду». Така сама ситуація і з онлайн-записами. Коли починаємо шукати добровольців на залишкову дозу, чуємо: «Ой, так швидко?! Я ще не готовий, а давайте вже після Пасхи».

…І поки у селах люди думають, чи вакцинуватися, у Києві мало не б’ються «за дозу». Готові навіть виїжджати у далекі села в надії швидше отримати бажану вакцину, щоб вберегтися від хвороби чи потім без проблем потрапити за кордон.

Мирослава КОСЬМІНА