Дружина затриманого в Криму журналіста «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка – Катерина – звернулася до всіх людей доброї волі з проханням прийти до дипломатичних установ Росії по всьому світу з вимогою не карати невинних і випустити її чоловіка на волю.

Про це Катерина Єсипенко розповіла в ексклюзивному інтерв’ю.

– Пані Катерино, як ви можете прокоментувати затримання свого чоловіка Владислава російськими спецслужбами у Криму?

– Ми з сім'єю ще до анексії і до 2015 року проживали на території півострова. Після захоплення автономії Владислав не зміг спостерігати за тим свавіллям та беззаконням, яке впроваджувала російська окупаційна влада у Криму, і він вирішив однозначно, що не зможе змиритися із військовим захопленням автономії, тоталітарним пропутінським режимом, жити в умовах так званого радянського ГУЛАГу. Зважаючи на безпеку власної родини, ми вирішли виїхати на материкову Україну.

– У вас залишилися контакти на території півострова?

– Так, у Криму залишилося багато друзів, з якими ми постійно зідзвонюємося, підтримуємо контакти. Більшість з них патріоти України, але з міркувань безпеки та в умовах тоталітарного контролю вони не можуть повною мірою демонструвати свою проукраїнську позицію, завжди відкрито відстоювати та висловлювати свої погляди, державницькі вподобання. Усі вони перебувають в тотальній інформаційній блокаді, під цілодобовим контролем російських спецслужб та їх нишпорок.

– Як часто Влад відвідував Крим, яка мета була останньої поїздки?

– Останнім часом мій чоловік був журналістом-фрілансером, в тому числі і кореспондентом «Радіо Свобода». У рамках проєкту «Крим. Реалії» це була його не перша поїздка. Як правило, матеріали стосувалися соціально-побутової проблематики життя півострова. Він вже планував повертатися додому. Зателефонував, була річниці пам'яті Тараса Шевченка, вирішив покласти квіти до пам’ятника, а далі затримання – всупереч усім нормам міжнародного права, здорового глузду…

– Після затримання ви спілкувалися з ним, йому надали незалежних адвокатів? Яку статтю обвинувачення йому інкримінують?

– Затримання відбулося 10 березня, минув майже місяць. Його звинуватили у шпигунстві. Зараз він перебуває у слідчому ізоляторі без доступу незаангажованих правозахисників. У Владислава відсутня можливість реалізувати визнане у всьому цивілізованому світі право на захист. Для Росії це звичайна ситуація, яка є просто черговою історією зустрічі Людини з репресивною машиною Кремля. Такі історії відбувалися в 30-х роках ХХ століття в СРСР. Такі історії відбуваються зараз в РФ. Для нашої сімї це не просто історія – це трагедія. Зраз ситуація виглядає безнадійно. Досвід останніх років показує, що шанси звинувачених у шпигунстві захистити себе в російському суді повністю відсутні. Єдина надія для мого чоловіка отримати волю – це підтримка світової демократичної громадськості. І визначену роль в цьому може відіграти потужна українська діаспора. Я прошу всіх небайдужих звернутися до представників Російського уряду і особисто Володимира Путін біля російських дипломатичних представництв з проханням не карати невинних і випустити Владислава Єсипенка на волю. Всі люди доброї волі можуть зробити це у безпечній формі, дотримуючись соціальної дистанції. Можливо, голос всіх людей буде почутий. Це моя остання надія. Це остання надія Владислава.

Нагадаємо, ФСБ РФ затримала Владислава Єсипенка 10 березня в окупованому Криму за підозрою в «розвідувально-підривної діяльності в інтересах українських спецслужб».

19 березня під час пресконференції Катерина Єсипенко звернулася до Президента України Володимира Зеленського та всіх, хто може посприяти у звільненні її чоловіка: до омбудсмена, МЗС України, до міжнародних організацій.

6 квітня під час засідання в підконтрольному Росії Верховному суді Криму Єсипенко заявив, що силовики з ФСБ катували його струмом, погрожували вбивством, через що він «готовий був зізнатися в чому завгодно і підписати будь-які папери», що він і зробив.

8 квітня представник Президента України Володимира Зеленського в АРК Антон Кориневич спілкувався з дружиною затриманого в Криму позаштатного співробітника «Радіо Свобода» (проєкт «Крим.Реалії») Владислава Єсипенка – Катериною.

«Сьогодні поспілкувалися з дружиною Владислава Єсипенка, Катериною Єсипенко. Затримання окупаційною адміністрацією в Криму, незаконне ув'язнення, тортури з метою отримання «визнання». Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим працює і буде працювати для захисту прав та інтересів громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», – написав Кориневич на своїй сторінці у фейсбуці.

Фото «Укрінформу»