Мінекономіки заявляє, що постанова Кабміну щодо встановлення максимальної торгівельної надбавки на бензин та дизельне пальне не стосується преміального пального.

У роз’ясненні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо встановлення максимальної торгівельної надбавки на бензини автомобільні та дизельне пальне йдеться:

«Дія постанови Кабінету міністрів від 14 травня поширюється на автомобільні бензини та дизельне пальне, включені до Переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, затвердженого постановою Кабінету міністрів від 22 квітня 2020 року, а саме на: бензин марки А-92, бензин марки А-95 та дизельне пальне».

Нагадаємо,  14 травня Кабмін ухвалив постанову, якою запроваджується граничний рівень торговельної надбавки до середньої ціни дизпального (7 грн/літр) і бензину (5 грн/літр). У відповідь мережі автозаправних станцій ОККО, WOG та SOCAR призупинили продаж преміального дизельного пального та бензину через держрегулювання цін.

Мінекономіки після цього роз’яснило:

«Вимоги до автомобільних бензинів та дизельного пального, у тому числі щодо їх позначення (маркування), визначено Технічним регламентом щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2013 р. № 927, відповідно до якого позначення (маркування) «брендового преміального» пального з покращеними показниками якості може включати торгову марку (товарний знак). Таким чином, під встановлення максимальної торгівельної надбавки не підпадає «брендове преміальне» пальне з покращеними показниками якості та позначення (маркування) якого включає певну торгову марку (товарний знак), що пропонується на автозаправних станціях для автомобілів преміум сегменту за вищою ціною, ніж соціально значуще пальне».

У соцмережах таке роз’яснення сприйняли неоднозначно. Зокрема, Павло Кухта написав:

«На жаль, в Технічному регламенті нічого про брендове преміальне" пальне не сказано. Сказано лише, що позначення пального може включати торгову марку. В постанові Кабміну 341 від 22 квітня 2020, на підставі якої введене регулювання цін, так само чорним по білому написано, що вона стосується бензинів марки А-92 та А-95 і дизельного пального. Без розрізнення на преміальні та не преміальні. Я вже мовчу, що якщо вводиться регулювання цін на непреміальне пальне, а різниця між преміальним та непреміальним не визначена, то бізнес тоді, за логікою, може просто забрендувати все пальне і продавати як преміальне без обмежень. Навіщо тоді взагалі вводити регулювання цін і на рівному місці всю країну лякати пустими АЗС?»