У грудні 1919 року УНР програла війни білогвардійцям і більшовикам, а поляки відправили Коновальця у полон до Луцька.

14 червня минає 130 років від дня народження українського полковника Євгена Коновальця (14 червня 1891 – 23 травня 1938), який створив Організацію українських націоналістів (ОУН) і Українську військову організацію (УВО), якого називають людиною з державницьким мисленням, нагадує Радіо Свобода.

Сьогодні на Львівщині, у селі Зашків, де народився український діяч, відбудуться основні заходи зі вшанування українського діяча. А у Львові планують оголосити конкурс на кращу концепцію пам’ятника Євгенові Коновальцю.

Такі люди, як Коновалець, жили не матеріальними статками, у них було інше бачення. Це час ідей, які захоплювали, переломна епоха не лише для України, але Європи і світу. Коновалець народився у час, коли формувалася модерна українська нація. Коновалець бачив по іншому ОУН, він належав до старшого покоління, належав до інтелігентної родини, закінчив університет, мав великий життєвий досвід, був поміркований», – каже керівник відділу публікацій та інформації документів ЦДІА України у Львові Ігор Смольський.

У Відні та Празі він працює над ідеєю творення нової організації, щоб об’єднати розсварених і деморалізованих українців, щоб навіть в еміграції виступити єдиним фронтом на всіх рівнях. Після того, як він зрозумів, що лише час примирить українців, що будуть звинувачувати один одного, хто більше винен у поразці, Коновалець вирішив створити УВО», – каже дослідник біографії полковника Євгена Коновальця, доцент кафедри історії України та етнокомунікації Національного університету «Львівська політехніка» Іван Хома.

«У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії» – ці слова полковник Євген Коновалець промовив на Конгресі українських націоналістів у Відні у 1929 року, коли було створено ОУН. Власне, він своє свідоме життя (а прожив майже 47 років) творив історію, яка комусь подобалась, а когось дратувала.