У пацієнтів, які інфіковані штамом коронавірусу Дельта, з'являються нетипові для COVID симптоми – головний біль, нежить, «першіння» в горлі.

В інфікованих штамом коронавірусу Дельта з'явилися нові симптоми, яких не було в інших мутацій вірусу: головний біль, нежить,« першіння» в горлі, може бути також діарейний синдром. Про це експерт ВООЗ, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталя Виноград повідомила в інтерв'ю УНІАН.

Те, що Україна матиме проблеми зі штамом Дельта – це однозначно. 92 країни вже підтвердили циркуляцію Дельти. Очевидно, що щодня буде збільшуватися це кількість, тому що ми не можемо бути відокремлені. Влітку, на жаль, набагато більше буде ризиків, оскільки міграційні процеси зростають: люди стали більше переміщатися і почали утворюватися нові варіанти, які потенційно підуть далі в мутаціях, - це «московська», «непальська», «в'єтнамська» мутації, про них всі говорять, – заявила вона.

За її словами, у пацієнтів зі штамом Дельта з'являється новий «ГРВІ-подібний» синдром.

Головний біль, нежить і першіння в горлі. Цього комплексу не було в Альфа-варіанті, це властиво саме для Дельти. Тут також може бути і класичний комплекс, який спостерігається в уханського штаму, може бути діарейний синдром – проноси, блювота, інтоксикація, – розповіла Виноград.

Також, за її словами, ще однією особливістю є те, що на початку захворювання у пацієнта зі штамом Дельта може не підвищуватися температура тіла, як це властиво для ГРВІ.

Тому потрібно дуже уважно ставитися до будь-яких відхилень у стані здоров'я, залишатися вдома і повідомити сімейного лікаря, який допоможе розібратися в ситуації, і не затягувати зі зверненням за медичною допомогою. Вчасно призначена терапія дає набагато кращий прогноз, – додала Виноград.

Крім того, експерт ВООЗ зазначила, що у людей, які перехворіли або які вакциновані, в разі інфікування штамом Дельта буде легший клінічний перебіг і менше буде летальних випадків.