Антикорупційна стратегія покликана зменшити роль держави в економіці, що у свою чергу значно мінімізує корупційні ризики  так каже Олександр Новіков – голова Національного агенства з питань запобігання корупції.

“Чому ми не вважаємо, що треба боротися з олігархами? Тому що ми маємо в першу чергу за рахунок тих заходів, які є також в стратегії, створити такі умови, правила, за яких не буде у тих чи інших осіб, яких ми називаємо олігархами, мотивів конкурувати за владу, мотивів захоплювати владу. Чому зараз маємо ситуацію намагання захопити владу тими чи іншими гравцями? Тому що вони розуміють, що якщо ти не захопиш, захопить твій конкурент. Тому тільки коли влада в Україні стане суб’єктною, не буде необхідності у олігархів її захоплювати. А отже не буде необхідності у влади боротися з олігархами”, — зазначив Голова НАЗК.

«Є загрози скасування інституту спеціальної конфіскації. А значить Віктору Януковичу треба буде повернути 1,8 млрд. дол, стягнені попередніми судовими рішеннями», — додав Олександр Новіков.

Про це, зокрема, говорили під час офіційної поїздки до Вашингтона.  Є великі загрози Вищому антикорупційному суду. Він може бути визнаним неконституційним. А це значить, що вся робота антикорупційних органів не зможе бути ефективною.

Усього з початку 2021 року НАЗК узяло в перевірку вже 769 декларацій публічних службовців. До речі, в останній декаді червня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало повну перевірку ще 34 декларацій та заанонсувало портал викривачів, в розробці якого допомагають колеги зі США

«Новітні технології стануть на варті анонімності викривача. Повідомити про корупцію можна буде повністю анонімно. А у разі, якщо суд визнає, що завдяки вашому повідомленню з корупціонера стягнені мільйони гривень, свої 10% ви зможете отримати, показавши спеціальний код із порталу», — заявив Голова НАЗК.

"ОСТАННІЙ КАПІТАЛІСТ": дізнайтеся більше дотепного й гострого на економічну тематику в розмові ведучого ГІТ Володимира Роси із молодим просвітником Валентином Краснопьоровим. 

Ексклюзив можна переглянути прямо у вбудованому віконці або на ютуб-каналі Громадського Інтерактивного Телебачення. З чого починається корупція? Чи Захід = капіталізм? Що вам цікаво довідатися? Діліться з нами і ми неодмінно віднайдемо найцікавіших гостей.