Тяжка спека й наслідки коронавірусу даються взнаки на вулицях Барселони, тож мешканцям запропонували рішення. У Барселоні запустили карту Cool Walks, яка прокладає найпрохолодніший пішохідний маршрут, повідомляє The Guardian

Мапа працює в трьох режимах: найкоротший між двома точками; дещо довший прохолодний; і «режим вампіра», який передбачає повне уникання прямих сонячних променів. Також легко віднайти розташування фонтанчиків із питною водою та прихистків від спеки, наприклад, бібліотек, шкіл або ринків.

Наразі карта покриває лише частину міста, аналізуючи дані про рельєф з точністю до 10 сантиметрів, а також положення сонця у той чи інший час доби.

У каталонській столиці планують збільшити площу зелених зон із 25% до 30% протягом двадцяти років.

За даними кліматичної групи C40, яка об’єднує майже сто міст світу, хвилі екстремальної спеки підвищують смертність на 14%, не кажучи вже про зниження продуктивності працівників. Наразі найефективнішим засобом боротьби зі спекою в містах вважається збільшення дерев та іншої зеленої інфраструктури.

ГОСТРА АНАЛІТИКА ВІД ГОСТЕЙ СТУДІЇ ГІТ ПРО ІДЕЮ З МІЛЬЯРДОМ ДЕРЕВ. ЩО значить для Волині президентське оЗЕленення? Якою ціною воно відбудеться?

До речі, міський голова Луцька пообіцяв значне збільшення зелених насаджень у місті, а чиновниця з відділу екології Оксана Лисак цими днями розповіла:

«У планах – новий етап у реалізації Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна, у межах якого спільно з міською владою і університетом ми будемо пропонувати розвиток ботанічного саду на Потебні для того, щоб він став науково-дослідною базою для міста. Щоб зберегти оцих 10 гектарів території з таким же цільовим призначенням – ботанічний сад, як і запланували у 2003-му році».

Спеціальний кореспондент Вадим Ремісько побував на вулиці Потебні, щоб завітати до саду й показати його реальний вигляд. Пригадаймо, як реконструкція проспекту Волі почалася із пеньків.