Українська національна збірна виступатиме на Євро-2020 в новій формі з написом «Слава Україні!» та обрисом мапи нашої держави. Росія захвилювалася.

Гасло «Слава Україні!» та відповідь на нього «Героям слава!» відтепер будуть розміщені на формі футболістів української збірної, яка виступатиме на чемпіонаті Європи з футболу 2020 року, що через коронавірус  відбудеться з 11 червня по 11 липня 2021 року.

Президент Української асоціації футболу (УАФ) Андрій Павелко прокоментував новий однострій збірної так:

«Ми віримо, що силует України додасть сил гравцям, адже вони битимуться за всю Україну. А вся Україна, від Севастополя і Сімферополя до Києва, від Донецька і Луганська до Ужгорода підтримуватиме їх у кожному матчі. Це надзвичайно важливо і для футболістів, які дуже хвилюються і мріють виступити якнайкраще на Євро-2020, і для мільйонів наших вболівальників, які вірять у команду Андрія Шевченка. Футбол і національна збірна – єднають Україну! Слава Україні!»

Депутат Держдуми Росії Дмитро Свищов вважає, що УЄФА має заборонити збірній України виступати в патріотичній формі.

«В УЄФА повинні відреагувати на цю форму і заборонити її. На спортивних стадіонах не має бути місця політичним деклараціям», – заявив Свищов.

А офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова назвала «обманкою» зображення карти України з окупованим Кримом на формі. Захарова також назвала гасло «Слава Україні! Героям слава!» калькою з німецького націонал-соціалістичного вітання.

«Українська футбольна команда на своїй формі приєднала територію України до російського Криму. Пояснення таке ж метафізичне, як і сама відчайдушна мистецька акція – нібито це повинно надати гравцям сил. Шкода, що тільки на це вся надія. Прийом не новий. Називається тромпльой (trompe-l'œil) – спосіб зображення і сукупність технічних прийомів, що створюють ілюзію неможливого, або навпаки – уявлення доступного, відчутного, але насправді неіснуючого. У російській мові є простий аналог складного терміна – «обманка», – написала Захарова у своєму телеграм-каналі.