Колишній ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук заявив, що його «попросили» з рідного університету.

Про це Петро Савчук написав на своїй сторінці у фейсбуці.

«Після програшу на виборах, незважаючи на вилиті на мене і колег кілограми бруду та власну обіцянку піти, я сказав команді опонентки, а нині ректорки Ірини Вахович «зробіть краще», і без будь-яких керівних амбіцій вирішив залишився на рідній кафедрі рядовим професором, адже емоції емоціями, а відповідальність має завжди бути в пріоритеті. Яке було моє здивування, коли мені відкритим текстом натякнули «на вихід», виділивши всього 0,7 ставки до завершення навчального семестру. Про моральну сторону тут говорити не буду, здивувала абсурдність самого підходу до ситуації: не використати мій досвід, авторитет та зв’язки в науково-освітньому середовищі було, як мінімум, непрофесійно» – пише Савчук.

Петро Савчук пропрацював у виші понад 23 роки, пройшов весь науково-педагогічний шлях від асистента кафедри до ректора університету. За його словами, нині на вакантну посаду професора проти Савчука виставили 75-річного пана, який був технічним кандидатом від Ірини Вахович під час виборів ректора у 2020 році. 

«І ось, нарешті після оголошення конкурсу на вакантну посаду професора проти мене виставляють такого собі аморального камікадзе – професора Віктора Р., який під час засідання кафедри особисто підтвердив, що це його змусило зробити саме керівництво! Власне це той пан Р., який листом-зверненням до Державної служби якості освіти України із брехливими аргументами, що, звісно, не підтвердилися, ініціював позапланову перевірку ЗВО під час активної фази виборів та був технічним кандидатом від опонентки», – пише Савчук.

Як розповів Савчук, вчена рада університету в середу, 30 червня, зробила вибір на користь 75-річного пана.

«Незважаючи на практично повну підтримку кафедри та факультету під час конкурсу (14/2 та 48/7 відповідно!), вчора (30 червня – ред.) члени вченої ради Луцького НТУ, без будь-яких аргументів, не врахувавши думку того самого колективу та без обговорення прийняли рішення про вибір на користь 75-річного пана Р. Навіть те, що я гарант науково-освітньої (PhD) програми (акредитація 5-7 липня!), експерт НАЗЯВО та моє третє місце на факультеті в рейтингу показників НПП були повністю проігноровані! Також публічні обіцянки пані ректорки враховувати позицію колективу – виявилися черговим пустодзвіном», – йдеться у дописі ексректора.

Савчук заявляє, що він продовжить планові наукові дослідження та спільні проєкти з колегами.

«Розчарую Ірину Вахович: я не залишу своїх аспірантів, докторанта, колег та буду і надалі підтримувати університетську спільноту! Як і доведу до логічного завершення акредитацію ОНП. Навіть у випадку штучного «віджимання» моєї держбюджетної теми, де я керівник до кінця 2022 року, та очікуваних спроб повністю розірвати зі мною трудові відносини, ми продовжимо планові наукові дослідження та спільні проєкти. Ніхто не зможе мене ізолювати від співпраці з колегами, адже рідний Луцький НТУ – у серці назавжди!» – пише Петро Савчук.