Вакцини Pfizer та AstraZeneca є високоефективними проти штаму «Дельта», який зараз домінує у світі. Одна доза препаратів також має ефект, однак для високого захисту її недостатньо.

Про це свідчать дані дослідження, опублікованого в журналі New England Journal of Medicine, пише Українська правда. Життя з посиланням на Reuters.

Дві дози вакцини Pfizer були на 88% ефективні для запобігання захворюванню варіантом «Дельта», а два приймання вакцини AstraZeneca – на 67%.

При цьому повний цикл вакцинації препаратами Pfizer або AstraZeneca майже настільки ж ефективний проти штаму COVID-19 «Дельта», як і варіанту «Альфа».

Були відзначені лише незначні відмінності в ефективності вакцини після отримання двох доз зі штамом «Дельта» у порівнянні з «Альфа», – йдеться в дослідженні.

Наприклад, ефективність двох доз Pfizer від «Альфи» становить 93,7%.

Дослідження також показало, що одна доза Pfizer була ефективною проти «Дельти» на 36%, а одна доза AstraZeneca – приблизно на 30%.

Наше дослідження про знижену ефективність однієї дози мусить прискорити дії, спрямовані на максимізацію приймання другої дози серед вразливих груп в контексті циркуляції варіанту «Дельта», – заявили автори дослідження.