В Україні банки відмовляються приймати банкноти номіналом у 100 доларів 1993 року, їхню справжність не можна визначити за допомогою детектора банкнот. Замість цього клієнтам в обмінниках пропонують забрати купюру на інкасо (відправити в банк за кордон для обміну).

Про це на профільному форумі «Мінфін» розповіла українка, у якої відмовилися приймати купюру, пише OBOZREVATEL.

В «Ощадбанку» запропонували забрати купюру на інкасо, але гроші повернуть лише через 18 місяців, до того ж за цю послугу потрібно окремо платити.

В «Альфа-банку» зовсім заявили, що купюра фальшива. Насправді купюру 1993 року випуску детектор може не визначити як справжню через те, що за 28 років змінилися захисні елементи на банкнотах.

У моєї мами є стара 100-доларова банкнота 1993 року. Так вийшло, що завалялася і тепер її неможливо обміняти. В «Ощаді» запропонували взяти на інкасо, але там чекати 18 місяців плюс комісія, – пише клієнтка.

В іншому банку купюру зовсім назвали фальшивою, а працівниця фінустанови пригрозила, що викличе поліцію, щоб ті з’ясували, звідки взялася підробка.

Я цілком розуміла, що банк може відмовити або запропонувати інкасо. Але ось так без експертизи на підвищених тонах звинувачувати клієнта і погрожувати поліцією, це просто неповага, – обурюється українка.