«Пропаганда і бажання посіяти ненависть між українцями колосальна». Так прокоментував Хресну ходу духовенства і вірян УПЦ Московського патріархату отець Іван Сидор, викладач Київської православної богословської академії, керівник Синодального видавничо-просвітницького управління Православної Церкви України.

«Годину дивився трансляцію Хресної ходи духовенства і вірян РПЦвУ. Сподівався почути щось корисне про житіє святого князя Володимира, про хрещення Руси-України, духовні бесіди. Натомість – постійне вбивання у голови глядачів тез про «наш народ», «один народ», просто нечувана злість до постаті Вселенського Патріарха Варфоломія, обливання брудом його, Предстоятеля Православної Церкви України, вірян і духовенства, «розкол», «неканонічність», «Томос не такий», все не таке, одна Церква правильна і Божа – «УкрАінская Православная Церковь», – написав отець Іван на своїй сторінці у фейсбуці.

Нагадаємо, Іван Сидор – син священника Андрія Сидора, декана Горохівського благочиння Волинської єпархії ПЦУ, настоятеля Свято-Вознесенського храму в місті Горохові Волинської області. У ніч на 11 грудня 2013 року Іван Сидор, тоді ще аспірант Київської православної богословської академії, будив Київ дзвонами Михайлівського монастиря, вперше після татаро-монгольської навали у 1240 році, щоб зупинити чергову спробу розгону Майдану.

«Після перегляду Хресної ходи, яку коментували як українською так і російською мовами, стає якось сумно, що таке можливе в незалежній Державі. І що багато людей «ведуться» на ці маніпуляції. Пропаганда і бажання посіяти ненависть між українцями колосальна. Замість духовних бесід і повчань – виконання партійних настанов. Ось такі відчуття», – ділиться враженнями отець Іван.

Також нагадаємо, що у вівторок, 27 липня, кілька тисяч вірян Української православної церкви Московського патріархату зібрались на Володимирській гірці в Києві, щоб відствяткувати 1033 річницю хрещення Русі. Рівно о 13 годині біля пам’ятника почався молебень. Люди тримали в руках ікони та таблички з назвами своїх єпархій – Полтавська, Кіровоградська, Рівненська, Сумська, Херсонська тощо.

Мізерна кількість людей мала на обличчі маски. Тим часом Православна церква України цього року відмовилась від традиційної ходи з нагоди хрещення Русі через карантинні обмеження.

«Але все ж і з приємних моментів цього дня варто поділитися, – веде далі о. Іван Сидор. – Від ранку багато священників і вірян Московського Патріархату ходили по території Михайлівського Золотоверхого монастиря, заходили у храм, молились. Розглядали і фотографували. Краєм вуха почув діалог між вірянями: «А здесь хорошо. Никто не гонит. И так красиво».

Отець Іван висловлює надію, що «за молитвами святого князя Володимира, хрестителя Руси-України, здоровий глузд і Божа правда переможуть, злі язики позасихають, а ми – об‘єднаємось навколо Київського престолу, щоб єдиними устами і єдиним серцем Бога славИти».