Під посольством Білорусі в Києві забризкали сльозогінним газом прихильників Лукашенка. Як з’ясувалося, один із постраждалих – волинянин, колишній член забороненої Компартії України, провокатор Михайло Кононович.

Відео інциденту опублікував телеграм-канал «Волинський синдром».

Акція на підтримку режиму самопроголошеного президента Лукашенка відбувалася під посольством Білорусі в Києві у середу, 7 липня.

Участь у ній брали близько десятка осіб, здебільшого пенсійного віку. Вони тримали офіційні державні прапори Білорусі. Один був з прапором Куби.

Раптово кілька людей в чорному підбігли до мітингарів і забризкали кількох газом. Один з них після атаки газом почав кричати: «Мої очі!» 

Відповідальність за напад на прихильників Лукашенка взяла організація «Національний спротив». Про це на відео заявив Олексій, який назвався лідером організації.

Опіків очей зазнали двоє людей, повідомили в коментарі «Радіо Свобода» у столичному управлінні Нацполіції.

Як з’ясувалося, один із постраждалих –  волинянин, колишній член забороненої Компартії України, провокатор Михайло Кононович. За часів Януковича він з братом Олександром жив у Луцьку і постійно чинив провокації під час проведення фестивалів «Бандерштат». Брати Кононовичі неодноразово балотувалися від Компартії у Волинську обласну раді і у Верховну Раду України, проте депутатських мандатів не отримали.

Після Революції гідності і з початком російсько-українськї війни брати Кононовичі виступили на підтримку сепаратистів, їздили на територію ОРДЛО, зустрічалися з бойовиками. Тепер живуть в Києві.

На Михайла Кононовича зареєстрована громадська організація «Сябри Волині».

Після інциденту Посольство Білорусі в Україні відправило ноту протесту на адресу Міністерства закордонних справ України через «недостатні заходи» з боку української сторони в питанні гарантування безпеки білоруського дипломатичного представництва в Києві.