З 1 липня в Україні почав працювати ринок землі. Реформа, яка повинна була б привернути інвестиції, гарантувати ефективний та безпечний обіг землі, а також розвивати сільське господарство, перетворилася, на думку експертів, на швидкий шлях до латифундизації та заточена на знищення маленького й середнього фермера.

Про це пише УНН.

Так, політолог Андрій Золотарьов безкомпромісно називає відкриття ринку землі шляхом до знищення фермера.

Фактично, у нас уже сформувалися певні латифундії. Є ті, хто тримає до 600 тисяч га землі, і якщо додати те земельне законодавство, яке ми отримали зараз, то це відкриває шлях до латифундизації землі. І ніхто гратися зі 100 га, 200 га не буде! Для того, щоб сформувати земельний пул – кілька десятків тисяч гектарів – будуть консолідувати. І в першу чергу під ударом опиняться середні та маленькі фермери, у яких в оренді паї. Забирати паї будуть жорстким шляхом, – пояснив Золотарьов.

Політолог переконаний, що дуже багато людей зможуть втратити свою землю через схеми та прогалини у законодавстві.

Як дотиснути людину, щоб вона віддала землю: починаючи від податку, коли люди будуть вимушені платити податок, який майже тотожний тому, що вони отримують від орендаря. Механізмів багато, – зазначив Андрій Золотарьов.

Думку політолога про те, що українське земельне законодавство повинне бути жорстко орієнтоване на маленького і середнього фермера, неодноразово висловлював також член агарного комітету, посол Фонду ООН з Глобального Сталого Розвитку, народний депутат Вадим Івченко.

Земельні закони у складне становище ставлять дрібних фермерів. Тому не буде розвитку фермерства, а перевагу отримають ті, хто буде заповнювати свої компанії коштами з будь-якої країни чи фонду, – зазначив Івченко.

Окрім того, народний депутат вважає, що запропонований формат ринку землі суперечить державним інтересам України, не сприяє розвитку фермерства та поселенської мережі.

Ми маємо бути продовольчим кошиком не тільки для своїх громадян, а й для всього світу. Але це має бути по-державницьки правильно зроблено. Земельна реформа, яку нам запропонували «Слуги народу» – це колосальний розпродаж землі. Вона не буде переходити від прадіда до діда, від батька до сина. Землю будуть купувати виключно ті, хто має шалені кошти, фермер їм не конкурент в більшості випадків, – резюмував Вадим Івченко.