У Полтаві з історичної будівлі демонтували балкон, з якого, за словами істориків, виступав із промовою Адольф Гітлер. Після реставрації балкон обіцяють повернути на місце, втім, активісти побоюються, що цього не станеться.

За інформацією видання Kolo.News 7 серпня у Полтаві на вулиці Єврейській, 3 демонтували балкон, з якого у 1942 році виступав Гітлер. Демонтаж провела підрядна організація, – пише ASPI news

Деяких жителів міста ця ситуація обурила, адже вони побоюються, що балкон не повернуть на місце. Натомість міська влада Полтави зазначає, що аварійний балкон був небезпечним для перехожих, і після реставрації його повернуть. Відомо, що будівля належить дитячому садку міста, тому її ремонтом має займатися Департамент освіти міськради.

Відомо, що згадана будівля (Особняк Кірхи або ж Будинок старости) побудували орієнтовно наприкінці XIX – на початку ХХ століття в якості будинку пастора німецьких колоністів. В різний час там проживали секретарі обкому КПРС, також розташовувалась поліклініка, а у роки Другої світової війни був штаб 8-ої армій генерала Паулюса.

У 1942 році, під час візиту Гітлера до Полтави, за даними істориків, він виголосив промову зі згаданого балкону будівлі. Після війни у будинок знову заїхали партійні секретарі, а з 1966 року приміщення облаштували під дитячий садок.