Ділянку мідних руд «Рудоносне поле Заліси-Шменьки» площею 2336,7 га, що на території колишнього Ратнівського району Волині, реалізували за 122 мільйони 222 тисячі 222 гривні. Спецдозвіл на розробку міді на ній протягом 5 років отримало ТОВ «Глобал Аналітика» зі статутним капіталом 1 тисяча гривень, власник якої зареєстрований на території так званої «ЛНР».

Про «успішне проведення» повторних аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, які відбулися 9 серпня, відзвітувала Державна служба геології та надр України.

На електронних торгах продали дві ділянки з покладами мідних руд і вапняку.

Ділянку мідних руд «Рудоносне поле Заліси-Шменьки», площею 2336,7 га, що на Волині, реалізували за 122 222 222 гривні. Під час торгів ціна продажу лоту зросла в 2871 раз, порівняно зі стартовою. Об’єкт надається в користування з метою геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки надр терміном на 5 років. Участь у перегонах за право отримати в користування ділянку надр взяло сім компаній, серед яких і іноземна. Перемогу здобуло ТОВ «Глобал Аналітика», запропонувавши найвищу ціну за лот.

«Ми є свідками вже третього аукціону з продажу цієї ділянки надр. Кількість учасників кожних наступних торгів постійно зростає, серед них з’явилися перші іноземні компанії. Підвищуються і цінові пропозиції, – бравурно відрапортував голова Держгеонадр Роман Опімах. – Сподіваємося, що цього разу переможець не відмовиться від внесення в установлений строк належної до сплати різниці між ціною реалізації лота та гарантійним внеском, як це відбулося раніше. В протилежному випадку доцільним буде внесення змін до порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами».

За даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «Глобал Аналітика» створене 1 рік 8 місяців тому: 5 грудня 2019 року.

Єдиним власником фірми зі статутним капіталом лише 1 тисяча гривень є Віталій Вікторович Ткач, зареєстрований на тимчасово окупованій території: в місті Сорокине Краснодонського району Луганської області. Основний вид діяльності фірми аж надто загальний – дослідження кон'юнктури ринку та виявлення громадської думки. У ТОВ аж 12 видів діяльності.

Усе це вказує на те, що ТОВ «Глобал Аналітика» – фірма-прокладка, створена для того, щоб приховати справжнього власника.