В Україні епідемічна ситуація повністю контрольована, але фахівці МОЗ фіксують зростання кількості госпіталізацій і важких хворих на коронавірус. Також, цього тижня вже виявлено 300 випадків штаму коронавірусу “Дельта”, тому в Уряді вирішили продовжити адаптивний карантин та режим надзвичайної ситуації до 1 жовтня. Щодо Волині, то ми серед тих регіонів, де кількість нових випадків COVID-19 найменша.

Проте, як зазначила в ефірі ГІТ лікар-епідеміолог ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Валентина Хомутінкіна – і у нас фіксується незначний ріст захворюваності. Хоча, варто зауважити, що на вихідні кількість нових хворих буває значно меншою, ніж відображає статистика у робочі дні. Це не означає, що люди заражаються менше, каже лікарка.

«Це повя’зано із тим, що у вихідні люди хочуть відпочити і не кожен хоче витрачати свій вільний час, щоб їхати в лікувальний заклад, обстежуватися, тому реєструється менше хворих. Наша вірусологічна лабораторія працює кожного дня, тому затримок у видачі результатів лабораторних досліджень у нас наразі немає».

На Волині цього тижня офіційно зареєстровано 7 випадків коронавірусу у Володимир-Волинській, Луцькій, Ковельській, Іваничівській громадах. Наразі хворі одужали, лікарі кажуть, що ці люди не були щеплені і згідно лікарських досліджень «підхопили» «Дельту» на території України.

«Нас непокоїть, що у семи випадках зараження мало ознаки місцевої передачі. При проведенні епідрозслідування, було встановлено, що ці особи не виїжджали за межі України, тобто вірус передається на території області. Лише двоє пацієнтів виїжджали за межі Волині – в Одесську область і в зону проведення ООС. Викликає занепокоєння й те, що волиняни все частіше не дотримуються карантинних вимог та протиепідемічних заходів, не одягають маски в громадському транспорті, в місцях скупчення людей, а це спонукає до поширення інфекції»,- каже Валентина Хомутінкіна.

Додамо, що симптоми при зараженні штамом «Дельта» різняться, а тому кашель і втрата нюху чи смаку – менш поширені, натомість - переважають лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить, проблеми із кишково-шлунковим трактом.

Ескулапи стверджують, що за темпами поширення SARS–CoV-2 Delta випереджає свого попередника і за прогнозами вже зовсім скоро витіснить його. Наразі фахівці не беруться прогнозувати появи нових штамів, але те, що вірус мутуватиме – переконані. Ба більше, нові штами коронавірусу хочуть називати іменами сузір’їв - у разі, якщо вичерпаються літери грецького алфавіту. Про це в інтерв’ю The Telegraph заявила чиновниця ВООЗ Марія ван Керхове. У всесвітній організації є побоювання, що літер грецького алфавіту (24 літери прим. ред.) може просто не вистачити для маркування нових мутацій (використали вже 11 прим. ред). Єдиним, поки що, способом вберегти своє здоров’я, від ускладнень спричинених COVID-19, є вакцинація. Наразі в області щеплюють чотирма видами вакцини, які зареєстровані в Україні і схвалені ВООЗ: CoronaVac, Pfizer/ BioNtech, AstraZeneca, Moderna.

«Комбінувати ці вакцини не можна. Якщо ви почали щеплення однією вакциною, отримали першу дозу, то і другу ви маєте отримати тією ж вакциною», - каже лікар-епідеміолог Валентина Хомутінкіна.

Щодо вибору вакцини, то варто звернутися до свого сімейного лікаря, який підкаже і проконсультує не лише із вибором виробника, але й проведе чи призначить необхідні обстеження перед вакцинацією. Зараз в області функціонує 87 пунктів щеплення і 9 Центрів масової вакцинації та мобільні бригади. Також, стверджують лікарі, варто з особливою відповідальністю підійти до питання вакцинації людям, які маю хронічні хвороби, зокрема, проблеми із серцево-судинною системою, а також онкохворі і ті, хто має діабет. Вакцинація дітей проводиться починаючи з вікової групи 12+.

Окремо варто нагадати, що в Україні заборонено примушувати проходити щеплення. Проте у світовій практиці, є преценденти, коли щеплення є обов’язковим. Наприклад:

• для дорослого населення: Саудівська Аравія, Індонезія, Туркменістан;

• для окремих регіонів: Росія, Індія;

• для окремих груп населення: Австралія, Греція, Велика Британія, Франція, Італія. ( У Франції та Італії щеплення проти коронавірусу повинні отримати медичні працівники і співробітники геріатричних пансіонатів)

 У нас також діє Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб», яким передбачено обов’язкову вакцинацію і покарання за відмову від неї у випадку, якщо є реальна загроза життю і здоров’ю людей.

Дивіться повну версію інтерв’ю із лікарем-епідеміологом ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Валентиною Хомутінкіною .