В Україні планують запустити можливість отримати пенсію через портал «Дія». Також в уряді працюють над електронним пенсійним посвідченням.

Таку заяву зробив в інтерв'ю Gazeta.ua Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації.

Хочемо запустити можливість отримати пенсію онлайн через портал «Дія». Є історичні проблеми, які розв'яжемо з часом. Через те, що реєстри почали з'являтися не так давно, інформація про трудовий стаж не вся є в електронному вигляді. Багато ще на папері. Зокрема, тих людей, які працювали в 90-х. Тому іноді потрібно буде підкріплювати інформацію ще й певними паперовими документами. Але це можна буде також зробити онлайн – сфотографувати чи додати скан, – заявив Федоров.

Додав: «І для мільйонів українців буде можливість зробити все онлайн. Це одна з найпопулярніших послуг і її треба зацифрувати. Також працюємо над електронним пенсійним посвідченням у «Дії».

До кінця 2023-го хочуть зацифрувати всі державні послуги, сказав Федоров. «На цьому економити бюджетні кошти. Тому що, наприклад, ми за 2020 рік проаналізували півтори тисячі закупівель ІТ-проєктів у країні. Змогли зупинити майже 150 із них. І заощадили бюджету 1,3 мільярда гривень», – наголосив міністр.