Конфлікт за 3,5 млрд гривень закінчився перемогою нафтової компанії, але грошей вона не побачить.

27 серпня Верховний суд залишив в силі постанову Київського апеляційного господарського суду дворічної давності, тим самим поставивши крапку в суперечці Національного антикорупційного бюро України та ПАТ «Укрнафта».

Йдеться про постанову від 6 березня 2018 року яким були визнані недійсними сім десятків контрактів між «Укрнафтою» і ТОВ «Котлас». Остання входить в орбіту впливу групи «Приват» Ігоря Коломойського, а суть її кооперації з напівдержавній компанії полягала в продажу у 2015 році своєму напівдержавному партнеру нафтопродуктів на загальну суму 3,5 млрд гривень.

Увага до цих відносин у НАБУ почалося ще чотири роки тому, коли там назвали контракти «Укрнафти» і «Котласа» протизаконними і вимагають розірвання. У листопаді 2017 року Господарський суд Києва в задоволенні позовних вимог відмовив.

Але згадана апеляційна інстанція свої березневим постановам від 2018 році перевернула ситуацію з голови на ноги. Зокрема, було прийнято рішення визнати переважна більшість договорів недійсними.

На яких підставах? Всі згадані 70 договорів між ПАТ та ТОВ було підписано на суми до 50 млн гривень, що дозволяло «Укрнафті» обходити законодавство, яке вимагає узгодження угод на суму, що перевищує зазначену, з наглядовою радою.

Чому між згаданою постановою Київського апеляційного госпсуду від 2018 року і сьогоднішнім рішенням Верховного суду пройшло понад три роки? Відповідь на це питання в тому, що в тому ж 2018 року Верховний суд виносив рішення по цій справі (за смисловим змістом воно один в один дублює сьогоднішнє його рішення). Але недавно сперечальники знайшли так звані «виняткові обставини», і звернулися до служителів Феміди з клопотанням переглянути проблемне питання по другому колу. Цією «винятковою обставиною» стало рішення Конституційного суду від 5 червня 2019 році, яким визнано неконституційним право НАБУ звертатися з позовами про визнання недійсними контрактів госпсуб'єктів.

Цікаво, що скасування постанови апеляційної інстанції вимагав як «Котлас» (якому воно очевидно невигідно), як і «Укрнафта» (яку дана постанова повинна була б повністю влаштовувати). Це можна вважати ще одним свідченням того, що насправді ПАТ координується групою «Приват» не дивлячись на запевнення свого мажоритарного акціонера НАК «Нафтогаз України» про менеджерський контроль над «Укрнафтою».

Але в будь-якому випадку це не дало результату. Розглядаючи позови сторін на другому колі, Верховний суд звернув увагу, що на момент винесення оскаржуваної постанови Закон «Про НАБУ» давав цьому відомству повноваження ініціювати розірвання договорів між «Укрнафтою» і «Котлас». А закон зворотної сили, як відомо, не має.

Що ми маємо тепер? Повноцінно набрала чинності постанова суду, яким розірваними визнаються 60 контрактів між ПАТ та ТОВ, кожен з яких бюджетом в 50 млн гривень. Іншими словами, за межами законодавчого поля виявилися угоди в цілому на суму 3 млрд гривень. При цьому цим же рішенням легітимними були визнані 11 договорів між цими ж структурами на суму понад 500 млн гривень.

Таким чином, все що залишилося тепер – змусити «приватівський» «Котлас» повернути «Укрнафті» гроші за так і не заведені в повному обсязі нафтопродукти.

Але з огляду на натиск, з яким нафтогазовидобувна компанія до останнього намагалася скасувати постанову апеляційної інстанції, завзяття по вилученню співвідношення ціни і якості у ТОВ ПАТ проявляти не буде.

Та й пояснити цю позицію напівдержавній компанії виключно прагненням догодити Коломойському неправильно. Зрештою, у 2015 році, коли «Укрнафта» підписувала 70 згаданих контрактів з «Котлас», це рішення було узгоджено всім правлінням (а не одним тільки першою особою) ПАТ, до складу якого входять і прямі призначенці «Нафтогазу». Так що протистоячи визнання незаконним договорам, «Укрнафта» намагалася врятувати не тільки кишеню олігарха з Дніпра, а й імідж своїх управлінців, делегованих від НАКу.

Володимир Комаров.
«ОЛІГАРХ»