Дві приватні фірми готують під посадку лохини на Шаччині нові площі. Так,  ТОВ «Волинськ ягідка» готує до посадки лохини площі 50 га, наразі підприємство висадило лохини на площі 232 га, де на зборі ягід працює 300 людей. ФГ «ТД Агро» готує площу 34,5 га до посадки лохини.

Про це керівники підприємств розповіли начальнику управління агропромисловогорозвитку Волинської ОДА Юрію Горбенку під час його робочої поїздки до Ковельського району, йдеться на сайті управління.

Разом із головою Ковельської районної ради В`ячеславом Швораком, заступником голови райради Андрієм Броїлом, першим заступником голови РДА Сергієм Книшем та Шацьким селищним головою Сергієм Карпуком начальник управління побував в господарствах, які займаються вирощуванням ягідних культур, зокрема, лохини.

Посадовці зустрілися з керівниками ТОВ «Волинська ягідка», ФГ «ТД Агро» та ПП «Флора».

Метою поїздки було вивчення перспектив розвитку ягідництва та шляхів державної підтримки місцевого сільгосптоваровиробника. Представники влади поспілкувалися з керівниками ягідників, оглянули плантації з корисною ягодою, ознайомились з технологією посадки кущів.

Керівники ТОВ «Волинська ягідка» Василь Голядинець та ФГ «ТД Агро» Роман Строцюк розповіли, що на сьогодні підприємства успішно розвиваються, проводяться роботи відповідно до технологічних вимог, зупинятися на досягнутому не збираються.

Владислав Поляков розповів, що ПП «Флора» вирощує чисті, не забруднені агрохімією ягоди, які користуються попитом серед споживачів України і цілого світу. Лохина є одним з кращих у світі антиоксидантів, які містять максимальну кількість вітамінів та мінералів. Щоб ягода була товарного вигляду на всіх полях підприємства проведено крапельне зрошування. Підприємство вирощує лохину на площі 230 гектарів, де на зборі ягід працює 700 людей.

До речі, як поінфурмував Центр журналістських розслідувань «Сила правди», за підсумками 2020-го, Волинь стала третьою в державі областю за сумою підтримки аграріїв, які вирощують фрукти, ягоди та горіхи.

22 мільйони 286 тисяч гривень компенсації за придбані саджанці і встановлення систем краплинного зрошення розподілили між 13-а підприємствами. Відповідний наказ підписав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко. У попередні роки суми були значно скромнішими. У 2018-ому область отримала 12 мільйонів 421 тисячу гривень, а в 2019-ому – всього 2 мільйони 633 тисячі гривень.

Державні дотації волинським аграріям на підтримку садівництва і ягідництва

у 2018-2020 роках

Також нагадаємо, що співвласницею фірми «Волинська ягідка», яка вирощує лохину, є лікар-акушер Світлана Бондар – дружина депутата Волинської обласної ради (фракція «За майбутнє») Володимира Бондаря, який сьогодні претендує очолити Держлісагентство України.