Наймолодший в історії України очільник МЗС зустрівся у Вашингтоні з Ентоні Блінкеном (the Department of State оприлюднили відео) та написав аналітичну колонку для іноземних медіа, де спробував пояснити, що справжній вектор України таки західний, а тим часом президент України запропонував суперечливу програму з артистами, серед яких є ті, котрі зневажають українську культуру. 

Столиці країн Заходу також мають можливість проникнути в інші країни, де Москва історично панувала.

 "Путін хоче знову об’єднати країни колишнього СРСР і змінити те, що він називає "найбільшою геополітичною катастрофою ХХ століття". Але для мільйонів людей у ​​цьому регіоні розпад Радянського Союзу не став катастрофою. Це було визволення", – наголосив міністр.

Країни Балтії та країни колишнього Варшавського договору відкинули радянське минуле і вжили заходів щодо інтеграції з НАТО та ЄС ще у 1990-х роках, завершивши цей процес до 2004 року – безпосередньо напередодні того, як почав відроджуватися російський імперіалізм. На жаль, Україна та Грузія пропустили цей історичний момент. Обидві були залишені поза дверима, і обидві згодом зазнали російських збройних нападів ціною життів і території.

Разом з Болгарією, Румунією та Туреччиною внесок України та Грузії має вирішальне значення для забезпечення безпеки на Чорному морі. Росія стає все більш агресивною в регіоні: вона порушує торговельні шляхи та заважає свободі судноплавства, нарощуючи свої військову та ядерні можливості в окупованому Криму та використовуючи цю територію як логістичний вузол для своєї військової діяльності на Близькому Сході.

Святослав Бойко, лідер гурту Широкий Лан наголосив в етері ГІТ, що брати участь чи не брати в такій події є особистим вибором митця. До вибору потрібно бути готовим, як і до подальшого життя з наслідками від нього. На думку Свята, прикро, що в списку наявні манкурти й відсутні деякі титани, які по-справжньому були долучені до творення української суверенної держави та її культурного ореолу. Більше думок про особисті принципи виконавця, спогади з 90-х і сприйняття музики як способу передачі історичного наративу довідайтеся з повної відеоверсії розмови з Ярославою Савош у студії ГІТ.