Починаючи з 1 жовтня тариф на електроенергію для громадян становитиме 1,44 грн/кВт, за умови що місячне споживання не буде перевищувати 250 кВт-год. 

Очікується, що знижку в 28 коп за кВт отримають більшість українців, адже за розрахунками міністра енергетики Германа Галущенка, місячне споживання електроенергії у 80% населення вписується в ліміт у 250 кВт-год. Платіжки з новими тарифами за спожиту в жовтні електроенергію громадяни отримують вже у листопаді.Влада зупинилась на фінансовій моделі, коли різницю між ринковим і встановленим тарифом на електроенергію для населення держава компенсуватиме її постачальникам живими грошима.

Як і раніше, субсидувати населення будуть за рахунок "Енергоатому" та "Укргідроенерго". Що передбачає нова модель покладання спеціальних обов'язків, чому рішення про перегляд тарифу носить ознаки популізму та якою має бути ринкова вартість електроенергії?

11 серпня уряд вніс зміни до так званого "механізму PSO", якими передбачається зниження вартості електроенергії для більшої частини українців. Нові правила запрацюють з 1 жовтня 2021 року та діятимуть щонайменше до 30 квітня 2022 року.

Скільки сьогодні платить бізнес?

З 1 липня 2019 року після запуску ринку електроенергії в Україні бізнес платить ціну, яка визначається на ринку. Якою вона є зараз?

За даними "Української енергетичної біржі", минулого тижня на ринку на добу наперед (індикатор для всього ринку. – ЕП) середнє значення середньозваженої ціни в об’єднаній енергетичній системі України становило 2,028 грн/кВт-год. І це вартість самого ресурсу без урахування тарифів на розподіл та податків. Тобто кінцева ціна для бізнесу ще більша.

Якщо раніше атомні та гідроелектростанції продавали електроенергію за тарифами нижче ринкових, отримуючи від цього збитки, то за новими правилами вони компенсовуватимуть постачальникам різницю живими грошима.

Оскільки в уряді вирішили перекласти компенсацію різниці у вартості електроенергії на бізнес, побутовим споживачам рано радіти.

Це в свою чергу призведе до збільшення витрат промисловості, малого та середнього бізнесу, які перекладуть зростання вартості електроенергії у свої товари та послуги. Тобто у підсумку за неринкові тарифи все одно заплатить населення, однак не напряму, а через інфляцію.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони, яким доручив Кабінету міністрів до кінця року розробити план "поступового переходу до економічно обґрунтованої ціни на електричну енергію з урахуванням соціального захисту споживачів". Розробка плану та його затвердження повинні відбутися до 30 вересня, за день до запланованого початку дії знижених тарифів на електроенергію.