Хірурги відділення артроскопії Волинської обласної клінічної лікарні першими на Волині прооперували пацієнтові гомілково-ступеневий суглоб із подальшою можливістю його повного функціонування.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написав журналіст Андрій Гнатюк.

25-річний мешканець Львівщини звернувся до лікарів із болями, які відчув у травні. До всього додавалися набряки й накульгування. Пов’язував їх із травмою в ДТП, в яку потрапив ще 8 років тому. Медикаментозне амбулаторне лікування нічого не давало.

Чоловік звертався по допомогу до фахівців кількох обласних клінік, де йому пропонували артродез, тобто знерухомлення суглоба. Однак молодому пацієнтові важливо було й надалі рухати ногою й нормально ходити. І вирішив спробувати свій шанс у Луцьку.

У Волинській обласній клінічній лікарні чоловіка дообстежили й на основі, зокрема й комп’ютерної томографії, Микола Наїдко, Микола Абрамчук і Віталій Вітковський зрозуміли, що є шанс повністю зберегти функціонування стопи.

Це було малотравматичне рідкісне й непросте втручання, під час якого виконують одразу дві операції. Другий етап полягав у накладенні апарату Ілізарова, – йдеться в дописі.

Операція на гомілково-ступеневому суглобі важча, ніж на колінному, кажуть лікарі, бо менше поле для маніпуляцій.

Хірурги розповідають: поки що в Україні такі втручання нечасті, але за ними майбутнє.

На милиці чоловік уже став наступного дня, і так має проходити щонайменше два тижні, аби не було навантаження на прооперований суглоб.