Доки в соцмержах обговорють екранізацію книги Френка Герберта «Дюна». Луцьк в очікуванні іншої кінокпрем’єри, від режисера Сергія Шараєвського, за сценарієм Ольги Бондаренко - "Українське підпілля на Волині". Цей проєкт переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним». Його відібрали для виробництва і трансляції на Суспільному у 2021 році. Реалізують цей проєкт волинські документалісти із продакшн-студії «Правда PRO».

Як розповів режисер серіалу Сергій Шараєвський, ідея створення стрічки прийшла після перегляду фільму «Битва під Дубном» луцького режисера Андрія Михайлова.

Я побачив в інтернеті презентацію фільму про танкову битву під Дубном, режисера Андрія Михайлова… Подивився цей проєкт. Він мені сподобався і надихнув зосередитися на історії Волині. Так і з’явилася ідея

Тема УПА досі контраверсійна. До то го ж я народжений в неіснуючій країні і вихований на історії Радянського Союзу, каже Сергій, тому нам це подавалося по одному. Існує багато міфів про УПА, як зі сторони противників так і зі сторони прихильників, тому мені було цікаво пізнати і показати «золоту середину». Ми звикли, що були «наші» і були «німці», а по великому рахунку було чотири ворогуючі сторони. А в середовищі повстанської армії теж були конфлікти. Бо УПА це ж не один Бандера, офіційно було три армії. Тому важливо було показати усю картину.

Працювати довелося оперативно, адже терміни здачі готового матеріалу були дуже стислі, - згадує сценаристка Ольга Бондаренко.

Довелося багато працювати із архівними матеріалами, які надала історикиня і консультантка стрічки Леся Бондарук, спілкуватися із різними людьми. Я була вражена, що виявляється, в нас є багато істориків, які займаються темою УПА. Запам’яталося інтерв’ю із родиною одного з героїв фільму, вояка УПА якого повторно судили незадовго до проголошення незалежності України.

До слова нині живий суддя, який виносив вирок повстанцю. Але… Не будемо розкривати усіх нюансів і самого сюжету фільму, адже перший прем’єрний показ відбудеться в неділю 26 вересня на Суспільному. А от дізнатися більше про зйомки серіалу "Українське підпілля на Волині", Ви можете у відео нижче.