Фахівець з космічної погоди Інституту космічних досліджень Олексій Парновський розповів, чи впливають магнітні бурі на самопочуття людей і чи варто вірити місячним прогнозам про магнітні активності.

Про це йшлося під час інтерв'ю експерта в ефірі ГІТу.

Як зазначив астрофізик, немає прямого впливу змін магнітного поля на самопочуття людей.

«Магнітне поле на людей ніяк не впливає. Наприклад, коли ви спускаєтесь в метро, то там магнітні поля змінюються набагато сильніше і набагато швидше ніж при найсильнішій магнітній бурі, яка тільки може бути. Оскільки в метро немає суцільного негативного впливу на здоров'я пасажирів, то відповідно і від магнітної бурі його теж не буде. Якщо вплив і є, то він має досить опосередкований характер через якісь метеорологічні параметри»,  – каже Парновський.

З його слів, на сьогоднішній це питання є малодослідженим в сучасному світі. Мовляв, в основному цими дослідженнями займались у країнах колишнього Радянського Союзу і Болгарії. У Західних країнах цьому питанню особливої уваги не приділяли.

Олексій Парновський радить не вірити прогнозам магнітних бур, які ледь не щодня публікують у засобах масової інформації. 

«Коли кажуть про те, що людина відчуває якийсь біль під час магнітної бурі, то треба перевірити чи в цей час дійсно магнітна буря була. Якщо покладатися на інформацію зі ЗМІ, то дуже часто є повідомлення, що йде магнітна буря навіть, коли того не відбувається. Ця історія почалася ще на початку 90-х, коли «знавці» поширювали цю інформацію, продавали розклад магнітних бур на місяць вперед по дням і по годинам, і якось привчили до цього ЗМІ. Насправді, на сьогодні, найменший час, за який можна передбачити магнітну бурю – 3 дні, а приблизно – за 10 днів. На місяць вперед за розкладом по годинам вам прогноз магнітних бур ніхто не дасть. Тим більше, така буря триває зазвичай 2-3 дні. Не буває, що в 12 годині вона є, а в 15 вже ні», – каже науковець.

Астрофізик додає: «Медичні дослідження потрібно узгоджувати з об'єктивною інформацією і даними про наявність чи відсутність магнітних бур. У нас в Україні є Головний центр спеціального контролю, який має відповідні засоби для реєстрації цих магнітних бур і який проводить цілодобовий моніторинг магнітної активності. Тому таку інформацію потрібно брати у них. Якщо брати дані по Землі в цілому – є Американський центр прогнозування аерокосмічної погоди, який в загальному доступі виставляє свої прогнози магнітних бур. Ці прогнози сьогодні вважаються достовірними».

Детальніше на відео: