До 70-річчя від дня народження відомого журналіста, письменника, краєзнавця Феодосія Мандзюка у Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбувся вечір його пам’яті.

Цьогоріч у видавництві «Волинянин» вийшла друком книга «На добру згадку... Феодосій Мандзюк». У ній спогади про видатного волинянина, його твори, світлини з різних років. Підготували книгу дружина Феодосія Мандзюка Світлана Василевська і сини Денис та Максим Мандзюки.

Учасники вечора мали змогу ознайомитися і з книгою, і поділитися спогадами про зустрічі з Костем Волинякою. Саме такий творчий псевдонім взяв собі Феодосій Мандзюк.

Вечір відбувся у п’ятницю, 24 вересня.

До присутніх звернулися друзі письменника: заслужений журналіст України Віктор Мазаний, засновник видання «Вісник+К», письменник, заслужений журналіст України Євген Хотимчук, заслужений журналіст України Святослав Пирожко, журналіст і видавець Тарас Хотимчук, дружина письменника Світлана Василевська, голова Волинської обласної організації Національної спілки журналістів України Михайло Савчак, доктор філологічних наук Зінаїда Пахолок, співавтор гумористичних телепередач Віталій Клімчук, ветеринар і журналіст Борис Максим’юк, засновник Музею-скансену сільського господарства Волині Олександр Середюк, художник Микола Волошин, журналіст Костянтин Гарбарчук, журналіст і земляк Василь Залевський.

Ведуча вечора Ольга Кириченко оповіла про життєвий і творчий шлях письменника. Розповідь супроводжував показ світлин з різних віх життя Феодосія Манзюка.

Студенти Волинського коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського читали гуморески письменника, показали інсценізацію одного з його творів.

Довідково.

Феодосій Григорович Мандзюк народився 25 вересня 1951 року у селі Гектари Горохівського району Волині. Закінчив Берестечківську середню школу. Працював обліковцем в колгоспі, завідувачем сільського клубу. Служив в Радянській Армії (1969–1971). Вищу освіту здобув у Львівському державному університеті ім. Івана Франка на факультеті української філології (1972–1977). Після закінчення університету на журналістській, редакторській, видавничій роботі. Працював кореспондентом горохівської та луцької районних газет, обласної газети «Радянська Волинь» (1979–1986), республіканської «Молодь України» (1986–1991), редактором гумористичної газети «Нате» (1991–1993), головним редактором, директором видавництва «Надстир'я» (1994–1999), заступником головного редактора українського тижневика «Вісник & К°» (1999–2003), головним редактором тижневика «Луцький замок» (2003–2008). Створив і вів гумористичну телепередачу «Веселий оповідач» на телеканалах «Нова Волинь» Волинського обласного телебачення і телекомпанії «Аверс» (1998–2002). Згодом перебував на творчих хлібах. Помер 12 грудня 2015 року.

Фото Володимира ЛУК’ЯНЧУКА






ФОТО З АРХІВУ СІМ’Ї МАНДЗЮКІВ