Цього року на Волині зареєстрували 12 випадків хвороби Лайма, чотири із них – упродовж вересня у Маневицькому районі.

Про це повідомляє ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

На Волині випадки захворювання на хворобу Лайма зареєстровані: у м. Нововолинську – 4; колишньому Маневицькому районі – 4; колишньому Горохівському районі; Луцькому районі.

Всі випадки захворювання спричинені укусами кліщів під час відвідування лісових масивів. Причому у 9 випадках (75 %) зараження відбувалось на вже ензоотичних з лаймбореліозу територіях.

Упродовж вересня цього року в Маневицькому районі зареєстрували чотири нові випадки хвороби Лайма, спричинені укусами кліщів саме під час збору грибів у лісах області.

Всі хворі кліща видаляли з тіла самостійно, не звертаючись до лікувальних установ. На 3-5 добу у хворих виникали різних розмірів почервоніння на шкірі. Упродовж місяця еритема на шкірі збільшувалася – лише тоді хворі звернулись по медичну допомогу. Наразі хворі лікуються амбулаторно.

За оперативними даними лікувально-профілактичних установ, по медичну допомогу з приводу укусів кліщів щотижня звертається до 50 волинян. А враховуючи, що значна частина громадян знімає кліща з тіла самостійно та взагалі не звертається до медичної установи, ця цифра є значно більшою.

З початку цього року лабораторією обласного центру досліджено майже 1900 кліщів, доставлених з районів – у понад 8 % виявлено позитивні на ламбореліоз результати. Також на сьогодні досліджено 111 знятих з людей кліщів – у 44 випадках (40 %) виявлені борелії, що можуть становити потенційну небезпеку для людини.